Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Εκτός στόχων της ενιαίας ψηφιακής αγοράς η Ελλάδα

Υστερεί σε όλους σχεδόν τους δείκτες του ψηφιακού θεματολογίου (Digital Agenda) η Ελλάδα. Η ετήσια αναφορά που παρουσίασε η επίτροπος Νέλι Κρόες για το 2012 (Digital Agenta Scoreboard 2012) παρουσιάζει την Ελλάδα να υστερεί στο σύνολο των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. μέχρι το 2015, για τη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η οποία θα ανταγωνιστεί τους άλλους ισχυρούς πόλους του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα κ.ά.).
Με βάση την έκθεση της Κομισιόν, η απόκλιση της Ελλάδας βρίσκεται μεταξύ 35% και 83% σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2015. Υστέρηση φυσικά παρουσιάζει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η απόκλισή της από τους στόχους του 2015 είναι μικρότερη από εκείνη της χώρας μας. Ειδικότερα, στους έξι από τους οκτώ στόχους, η Ε.Ε. των «27» εμφανίζει ποσοστό επίτευξης άνω του 80%, ενώ αντίθετα η Ελλάδα σε κανένα στόχο δεν εμφανίζει ποσοστό επίτευξης άνω του 70%. Μόλις σε δύο στόχους εμφανίζεται επίτευξη άνω του 60%.

Το παράδοξο είναι ότι η χώρα επενδύει (αναλογικά) περισσότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Οι επενδύσεις αυτές, όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, ανήλθαν το 2010 στο 16,3% του συνολικού τζίρου των τηλεπικοινωνιών, έναντι 12,4% που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη.
Παρά όμως τις (αναλογικά) αυξημένες επενδύσεις, η χώρα συνεχίζει να υστερεί στις τεχνολογικές υποδομές. Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στο τέλος του 2011 ανερχόταν στο 21,8% των σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων, έναντι 27,7% που ήταν στην Ε.Ε. των «27». Την ίδια περίοδο, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας μέσω κινητού στην Ελλάδα ανερχόταν στο 3,7% έναντι 8,1% για την Ε.Ε. Ακόμη, στο τέλος του 2011 περίπου τα μισά ελληνικά νοικοκυριά (50,2%) διέθεταν ευρυζωνική σύνδεση όταν στην Ε.Ε. των «27» η διείσδυση αφορούσε τα τρία στα τέσσερα νοικοκυριά (73,2%). Τέλος, στο επίπεδο των υποδομών, Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος εμφανίζουν άλλη μία αρνητική πρωτιά: η διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων –άνω των 30 Mbps– παραμένει σε μηδενικό επίπεδο, έναντι 3% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.
Υστέρηση ακόμη παρατηρείται και στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Η χρήση του Διαδικτύου από τον πληθυσμό, το ποσοστό των χρηστών Internet που κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των online αγορών/πωλήσεων είναι συντριπτικά υπέρ του μέσου όρου της Ε.Ε.
Στην έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνεται ακόμη ότι η Ελλάδα μαζί με Ρουμανία και Ουγγαρία είναι οι χώρες που καθυστερούν περισσότερο στην υλοποίηση της ψηφιακής τηλεόρασης. «Είναι λίγα τα κράτη–μέλη όπου η ψηφιοποίηση της επίγειας μετάδοσης σήματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ή δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2012. Η Βουλγαρία και η Πολωνία έχουν αποφασίσει η μετάβαση να γίνει το 2013, η Ουγγαρία το 2014 και η Ρουμανία το 2015. Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η τελική ημερομηνία μετάβασης», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Επιτροπής. Και προς αυτή τη κατεύθυνση, αναπόφευκτα για εκείνες τις χώρες που καθυστερούν, μαζί τους καθυστερεί και η συλλογή και απόδοση του «ψηφιακού μερίσματος» που θα προκύψει από την εξοικονόμηση συχνοτήτων μέσω της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση.
Τέλος, ανάμεσα στις πολλές άλλες επισημάνσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την περικοπή του κόστους λειτουργίας των εθνικών ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε. Η επισήμανση αυτή αφορά σε Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβενία, Ιταλία και Κύπρο, όπου πέρυσι σημειώθηκε σημαντική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου