Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Μόντι: Συμφωνία, αλλιώς θα πέσουμε στα νύχια των κερδοσκόπων

Επτά ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ασκεί την επιρροή του για να πείσει τους ηγέτες της ευρωζώνης να αναλάβουν δράση.

"Αν η ΕΕ αποτύχει να βρει μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσει στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, θα γίνει λεία των κερδοσκόπων", δηλώνει ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η βρετανική "Γκάρντιαν" και η ιταλική "Λα Στάμπα".


Η δραματική προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας γίνεται ενώ τα επιτόκια δανεισμού της χώρας του αυξάνονται μέρα με την μέρα και ενώ πολλοί οικονομολόγοι προεξοφλούν ότι σύντομα και η Ιταλία θα αναγκαστεί να ζητήσει την οικονομική στήριξη της Ευρώπης για να μπορέσει να συνεχίσει να αναχρηματοδοτεί παλαιά χρέη της.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι όμως τι είδους συμφωνία θα υπάρξει. Θα προχωρήσει το σχέδιο για τραπεζική ένωση; Θα εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις καταθέσεις όλων των πολιτών της ευρωζώνης; Πώς θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη;

Κατά τον κ. Μόντι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις 28 και 29 Ιουνίου, τότε "θα υπήρχαν ολοένα και ισχυρότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον ορισμένων χωρών και μια παρενόχληση των ασθενέστερων χωρών". Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υποστηριξε ότι "οι επιθέσεις αυτές θα έπλητταν όχι μόνον αυτούς οι οποίοι δεν θα είχαν σεβαστεί τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ, αλλά επίσης χώρες όπως η Ιταλία".

Οι δηλώσεις του Μόντι γίνονται σήμερα Παρασκευή, προτού ξεκινήσει στη Ρώμη μια μίνι σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, η οποία πρόκειται να προετοιμάσει την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αν δεν προκυψει κανένα αξιόπιστο σχέδιο, "η λαϊκή απογοήτευση έναντι της Ευρώπης θα αυξηθεί", προειδοποίησε ο Μόντι.

"Για να βγούμε σε καλές συνθήκες απ' αυτή την κρίση της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι απαραίτητη περισσότερη ολοκλήρωση", επέμεινε επίσης, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου