Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τι συμφώνησαν οι συνεργάτες των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη Αυτό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα

To κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα που επεξεργάστηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να αποτελέσει τον πυλώνα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και τη βάση διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Στρατηγικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση και η απεμπλοκή από τις δανειακές συμβάσεις.

Σκοπός της νέας κυβέρνησης είναι να λειτουργεί ενιαία, μακριά από κομματικά μικροσυμφέροντα, να στηρίζεται στη διαφάνεια και στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που τη στηρίζουν.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των τριών αρχηγών, ενώ θα υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος» περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των βαρών στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας από τον Σεπτέμβριο, ενισχύει τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, παγώνει τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ παράλληλα περιγράφει με σαφήνεια πως δεν θα γίνουν απολύσεις από το Δημόσιο.

Στο κείμενο συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνονται πέντε βασικοί άξονες για τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης.

-          Ζητήματα αναθεώρησης δανειακής σύμβασης

-          Ζητήματα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο

-          Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες

-          Συμφωνία για αλλαγές – εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους. Για παράνομη μετανάστευση και Ασφάλεια

-          Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής


Βασική αρχή της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου θα είναι η απαίτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται θέματα όπως η αποκατάσταση αδικιών, η ρύθμιση χρεών για τους πολίτες, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας, η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου και η μείωση φορολογικών συντελεστών όπως για παράδειγμα του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ανάπτυξη με την συμφωνία για διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο ενώ θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου μέσω του ΕΣΠΑ.

Η συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών θέτει τις βάσεις για ένα νέο φορολογικό σύστημα με θέσπιση περιουσιολογίου και καθολικότητα του «πόθεν έσχες» καθώς και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε να διατηρήσει το κράτος την κυριότητα στα δίκτυα, ενώ σημαντικό κεφάλαιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων αποτελεί η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, όπου αναγγέλλεται η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ο έλεγχος από το 1974 του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και η δήμευση της περιουσίας όσων αποδειχτεί ότι έχουν πλουτίσει παρανόμως.

Στον τομέα της Υγείας, στόχος είναι να μην γίνουν απολύσεις προσωπικού και να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ.

Στο φλέγον ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων περιλαμβάνει την αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων, η αλλαγή της Συμφωνίας του Δουβλίνου και η πολιτική επαναπατρισμού των μεταναστών.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου