Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ξεκινήσει τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, με την ενέργεια και την εξωτερική πολιτική αναμένεται να κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε πριν από το ότι επιθυμία του είναι να ενισχύσει περαιτέρω το διμερές εμπόριο το οποίο απέφερε 84 δις δολάρια το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με το BBC, η κρίση της Συρίας αναμένεται επίσης να συζητηθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν αντισταθεί στις δυτικές πιέσεις για την απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία μέσα συνεχιζόμενες ταραχές.


Συμφωνία για το φυσικό αέριο

Ο κ. Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιήσει εκτεταμένες συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο. Ο Ρώσος ηγέτης παίρνει στο Πεκίνο έξι υπουργούς, τον επικεφαλής του ενεργειακού γίγαντα Gazprom και στελέχη άλλων επιχειρήσεων ενέργειας. Αναμένεται να υπογραφούν περίπου 17 μείζονες επιχειρηματικές και εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν αυτό θα περιλαμβάνει μια επί μακρόν αναμενόμενη συμφωνία για το φυσικό αέριο που θα επιτρέψει στη Μόσχα να παρέχει περίπου 70 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Κίνα.

Πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι οι διαφωνίες στην τιμολόγηση παραμένουν ανάμεσα στη Ρωσία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, και την Κίνα, το μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας.

Την παραμονή της επίσκεψης, ο κ. Πούτιν δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ότι επιθυμεί να αυξήσει το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 και 200 δισ. δολ. μέχρι το 2020. Την Τετάρτη, ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο Li Keqiang, ο οποίος λέγεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, και τον Xi Jinping, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος μετά από την αλλαγή ηγεσία στην Κίνα μέσα στο 2012. Στην Κίνα, ο κ. Πούτιν θα παραστεί και σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής ασφαλείας την Πέμπτη.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου