Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Τουρκίας – Συρίας Νταβούτογλου: Η Δαμασκός γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό

Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από τη Συρία βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο όταν χτυπήθηκε, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το F4 "χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας". Ο Τούρκος υπουργός διευκρίνισε πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και "δεν συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας".  Ο ίδιος πρόσθεσε πως δοκίμαζε συστήματα ραντάρ και δεν έφερε οπλισμό.


Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως η Συρία γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό και πως οι ισχυρισμοί της Δαμασκού πως το έμαθε αφού το κατέρριψε είναι αναληθείς.

"Θα έπρεπε να γνωρίζουν από τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, τα σήμερα και την τροχιά πτήσης", είπε χαρακτηριστικά.

"Όπως και να είναι, διαθέτουμε στοιχεία από την επικοινωνία μέσω ραντάρ που αποδεικνύουν ότι γνώριζαν πως το αεροσκάφος ήταν δικό μας", συμπλήρωσε.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ακόμη πως το αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί. "Το αεροσκάφος επέστρεφε και χτυπήθηκε όταν είχε βγει από τον συριακό εναέριο χώρο", επισήμανε.

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει.

Πάντως,  οι έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους του τουρκικού γίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση, είπε ο Νταβούτογλου , ενώ τόνισε ότι ο Ερντογάν έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα κάνει δηλώσει στο κοινοβούλιο της Τρίτη.

Τέλος υπογράμμισε πως θα αναφέρει το επεισόδιο στο ΝΑΤΟ αυτήν την βδομάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Ατλαντικής Συμμαχίας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου, ο Αχμέτ Νταβουτογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της  Ρωσίας για το ζήτημα της κατάρριψης του πολεμικού μαχητικου αεροσκάφους από τη Συρία, την ώρα που η τύχη των δύο πιλότων του F4 είναι παραμένει άγνωστη.

Από την πλευρά της πάντως, η Συρία επιμένει ότι εξάσκησε το «κυριαρχικό της δικαίωμα» εναντίον ενός «άγνωστου» αεροσκάφους που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, Τζιχάντ Μακντισί στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Α Χαμπέρ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη πηγή που επιβεβαιώνει την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.

Ο κ. Μακντισί προσέθεσε ωστόσο πως η Συρία δεν γνώριζε την προέλευση του αεροσκάφους, αποσαφηνίζοντας ότι «δεν υπήρχε έχθρα εναντίον της Τουρκίας. Ήταν απλώς μία ενέργεια υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας».

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, έκανε συστάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με διπλωματικά μέσα, θέτοντας μάλιστα στη διάθεση των χωρών την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, ο κ. Μπαν «εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού και ειδικά για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις του συμβάντος στην περιοχή». Ο ΓΓ είπε πως οι σκέψεις του είναι στις οικογένειες των αγνοουμένων πιλότων και «συνεχάρη την Τουρκία για την συγκράτηση που επέδειξε στην αρχική της αντίδραση».


ΠΗΓΗ protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου