Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ο Αγάρ, ο Γιλμάζ, ο «Γκρίζος Λύκος» και το τουρκικό «βαθύ» κράτος

Ο Αγάρ, ο Γιλμάζ, ο «Γκρίζος Λύκος» και το τουρκικό «βαθύ» κράτος
Του Βελισσάριου Δραγάτση από το  newsbomb

Μετά τη φυλάκιση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Αγάρ, νέα στοιχεία για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών εναντίον της Ελλάδας έρχονται στη δημοσιότητα.
Μια σκοτεινή υπόθεση εξακολουθεί να συζητείται στην Τουρκία. Είναι μια υπόθεση που δείχνει τις υπόγειες διαδρομές που συνδέουν το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας με το παρακράτος και αποκαλύφθηκε στο Σουσουρλούκ πριν από 15 χρόνια.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρώην πρωθυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεχμέτ Αγάρ, παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές για να εκτίσει την ποινή 5ετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση αυτή. Κρατείται στη φυλακή Αιντίν Γενί Παζάρ, όπου θα κρατηθεί αφού έχει εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως εναντίον  του, αφού επικυρώθηκε η ποινή του από το Εφετείο.
Ο κ.Αγάρ θεωρήθηκε «εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης», καταδικάστηκε το Σεπτέμβριο του 2011 σε φυλάκιση 5 ετών από δικαστήριο της Άγκυρας, ενώ είναι ο πρώην πολιτικός προϊστάμενος της τουρκικής αστυνομίας ως υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης του δεξιού κόμματος του Ορθού Δρόμου (DYT).
Η ιστορία ξεκίνησε το 1996, όταν εμφανίστηκε η υπογραφή του κ. Αγάρ σε ένα διαβατήριο και σε μια άδεια οπλοφορίας που είχε μαζί του ο Αμπντουλλάχ  Τσαντλή.
Ο άνθρωπος αυτός είναι ο γνωστός υπερεθνικιστής «Γκρίζος Λύκος» που ενεπλάκης την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’. Τότε ο κ. Αγάρ υποχρεώθηκε να υποβάλλει την παραίτηση του, δήθεν για λόγους υγείας.
Η αποκάλυψη
Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν το Νοέμβριο του 1996, όταν σημειώθηκε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην περιοχή Σουσουρλούκ, κάτω από περίεργες συνθήκες., όπως περιγράφονται  και στο βιβλίο «Το κράτος-Συμμορία». Εκεί σκοτώθηκε ο Τσαντλή. Καταζητείτο μαζί με έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό της  Τουρκίας, τον κ. Χουσεΐν Κοτσαιτάγκ, για ένα φόνο που σημειώθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του’70. Στο μοιραίο αυτοκίνητο επέβαινε και ο βουλευτής της DYT, κ. Σεντάκ Μπουτσάκ, ο οποίος τραυματίστηκε τότε.
Από το γεγονός αυτό αποκαλύφθηκαν οι υπόγειοι δίαυλοι προσώπων της πολιτικής ηγεσίας με παρακρατικούς και μαφιόζους. Οι τουρκικές υπηρεσίας ασφαλείας αποκάλυψαν τότε ότι το κύκλωμα αυτό διέπραττε δολοφονίες υποτίθεται στο όνομα της εθνικής ακεραιότητας και για να προληφθεί ο διαμελιστικός κίνδυνος.
Σήμερα το «newsbomb.gr» αποκαλύπτει στοιχεία της περιβόητης έκθεσης Σουσουρλούκ, η οποία συντάχθηκε ύστερα από εντολή του τότε πρωθυπουργού, κ. Μεσούτ Γιλμάζ, προς τον τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων, κ. Κουτλού Σαβάς. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1998 με την παράδοση της έκθεσης στον κ. Γιλμάζ.
Ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας συγκλονίστηκε από το περιεχόμενο. Αράδα προς αράδα σκιαγράφονταν οι σχέσεις κυβερνητικών στελεχών και συγκεκριμένων υπηρεσιών της γειτονικής χώρας με το οργανωμένο έγκλημα.
Η δράση στην Ελλάδα
Το σκάνδαλο ήταν τόσο μεγάλο, ώστε ο κ. Γιλμάζ προέβη σε πολύ συγκρατημένες ανακοινώσεις. Από την εκτάσεως 124 σελίδων έκθεση, εξαίρεσε 12 σελίδες, επειδή περιείχαν κρατικά μυστικά. Οι σελίδες 68, 69, 70, 71, 75, 77, 78, 79, 80, 99, 104 και 104 της έκθεσης για την υπόθεση Σουσουρλούκ περιγράφουν πως το τουρκικό παρακράτος έδρασε ακόμα και εκτός συνόρων της γειτονικής χώρας.
Η πρώτη αφόρα τη διενέργεια πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν για την ανατροπή του προέδρου Χαιντάρ Αλίεφ από πράκτορες της ΜΙΤ και φυσικά στο εκδικητικό σχέδιο των «Γκρίζων Λύκων» προς την Ελλάδα.
Παρακρατικοί  έρχονταν στη χώρα μας και έκαιγαν δάση σε τουριστικές περιοχές ως ένδειξη αντεκδίκησης στην υποστήριξη που παρείχε ομάδα πολιτικών στον αγώνα του κουρδικού λαού.
Αυτά ως τώρα είναι γνωστά, ύστερα από συνέντευξη του κ. Γιλμάζ  προς την «Pir Gun».Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι η ΜΙΤ είχε ζητήσει να εξαφανσιτεί η έκθεση του κ. Σαβάς για την υπόθεση Σουσουρλούκ.
Ως τεκμηρίωση του αιτήματος του, τα στελέχη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφεραν: «αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία, στα δάση της Ελλάδας, οι βομβιστικές  ενέργειες στην Κρήτη και στη Ρόδο, όμως η αναφορά στα θέματα αυτά που είναι «κρατικά μυστικά», ακόμη και στο επίπεδο των αναφορών, θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευση τους και άλλα κράτη και να δημιουργήσει ζήτημα αμοιβαιότητας».
Αυτό και μόνο έρχεται να επιβεβαιώσει όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί ως εκτιμήσεις και ως υπόνοιες για τη δράση των Τούρκων πρακτόρων στην Ελλάδα. Εικάζεται ότι η Άγκυρα δεν ευθύνεται μόνο για τους εμπρησμούς των ελληνικών δασών, τουλάχιστον για τη δεκαετία του ’90, αλλά και για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στην Κρήτη και τη Ρόδο και τη διεξαγωγή καταδρομικής επιχείρησης κατά υποτιθέμενου στρατοπέδου μελών εκπαίδευσης του PKK στη Λαμία.
Αξιωματικοί που υπηρέτησαν σε νευραλγικές θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν από δύο ξεχωριστές ομάδες, χωρίς η μια να γνωρίζει τη δράση της άλλης. Από τη μια πλευρά, τα στελέχη της διεύθυνσης Ανορθόδοξου Πολέμου (OHT) αναλάμβαναν τους εμπρησμούς δασών, από την άλλη πράκτορες της ΜΙΤ τοποθετούσαν βόμβες σε ελληνικό έδαφος.
Η ύποπτη και αποσταθεροποιητική δράση των ομάδων αυτών διακοπτόταν, όταν τα ΜΜΕ έδιναν δημοσιότητα στο θέμα. Σε μια περίπτωση σύλληψης πράκτορα με «1000 πρόσωπα» που είχε συνδεθεί αποδεδειγμένα με εμπρησμούς δασών στην Κέρκυρα και σε «περίεργες» επαφές στο Ηράκλειο της Κρήτης, το τουρκικό κράτος αρνείτο κάθε σχέση μαζί τους και γινόταν προσπάθεια να μην ξανασχοληθούν τα ΜΜΕ και να ξεχαστεί ο θέμα το συντομότερο δυνατό.
Η εμπλοκή του Τσαντλή
Εκτός από μεγάλος κακοποιός και υψηλά ιστάμενο μέλος της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», ο Αμπντουλλάχ Τσαντλή, φέρεται να έδινε πλήρη αναφορά  για τη δράση ομάδων που έλεγχε τον «φυλακισμένο πλέον» Μεχμέτ Αγάρ και ίσως είναι η ώρα να μάθουμε περισσότερα πράγματα σχετικά με τον ύπουλο πόλεμο του τουρκικού κατεστημένου εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και της Ευρώπης.
Ο Τσαντλή είχε αναμειχθεί σε τοποθέτηση βομβών εναντίον αρμενικών στόχων στην Ευρώπη, σε εκτελέσεις Αρμενίων και Κούρδων, καθώς και σε εμπόριο ηρωίνης που έκανε στην Ευρώπη με τη βοήθεια διπλωματικών και στρατιωτικών αρχών.
Τη δράση του Τσαντλή περιέγραψε το πρωτοπαλίκαρο του, ο Οράλ Τσελίκ, στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Σουσουρλούκ. Η δράση του Τσελίκ είναι γνωστή ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, όταν είχε συνεργαστεί με το Μεχμέτ Αλί Αγκσά, στο σχέδιο της δολοφονίας του ρωμαιοκαθολικού Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.
Ο Τσελίκ είχε μιλήσει για πληθώρα επιχειρήσεων (εξωδικαστικών εκτελέσεων, απαγωγών, βομβών, εμπρησμών, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων κά) που κατ’ εντολή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών διεξήχθησαν στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Βηρυτό, στη Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, ο Τσελίκ έχει καταθέσει: «είμαι περήφανος που τα ναρκωτικά πηγαίνουν στην Ευρώπη από την Τουρκία επειδή θα δηλητηριάσουμε την Ευρώπη. Έχω ανοικτούς λογαριασμούς με την Ευρώπη. Αν ήμουν κρατικός υπάλληλος , θα υποστήριζα τη διακίνηση ναρκωτικών… Εφόσον δεν δηλητηριάζονται οι δικοί μου άνθρωποι ση χώρα μου, η δική μου νεολαία…»
Ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε γεγονότα και σκοτεινές υποθέσεις, στις οποίες είναι δεδομένη η εμπλοκή του τουρκικού «βαθέως» κράτους, όσο συνεχίζονται οι προκλητικές και αναθεωρητικές κινήσεις «παραγόντων» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη,  οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την εκλογή τριών μουσουλμάνων βουλευτών και ισχυρίζονται ότι η μειονότητα αποτελείται από «Τούρκους»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου