Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Επιστρέφει με δύο «γραμμές» και μια εντολή

Με δύο «γραμμές», αλλά με μια σαφή πολιτική εντολή επιστρέφει το βράδυ της Τρίτης η αποστολή της Κομισιόν - ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Αθήνα: η κυβέρνηση πρέπει παρουσιάσει και να συμφωνήσει με ποιο τρόπο θα τηρήσει τη δέσμευση για έλλειμμα 14,9 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Η διαφοροποίηση στη γραμμή μεταξύ ΔΝΤ και κοινοτικών είναι ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι ακόμα και τα 14,9 δις μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό μέγεθος για να κλείσει το έλλειμμα του 2012 και αναμένεται να απαιτήσουν να επιτευχθεί και ο ποσοστιαίος στόχος για 7,1 μονάδες του ΑΕΠ ανεξαρτήτως ύφεσης.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων η Κομισιόν και η ΕΚΤ θέλουν να δουν μέτρα ύψους τεσσάρων δις μέσα στο υπόλοιπο τμήμα της χρονιάς και βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα μέτρα των ετών 2013-2014. Μία από τις σκέψεις που ακούγονται στις Βρυξέλλες είναι η επίσπευση της λήψης των μέτρων των επομένων ετών ήδη από το 2012 ή το φόρτωμα των μέτρων του τέταρτου τριμήνου στο τρίτο. Όσοι όμως «κάνουν τους υπολογισμούς» ψιθυρίζουν ήδη ότι ακόμα και έτσι το πρόγραμμα δε βγαίνει. Είναι προφανές ότι στη δεδομένη πολιτική συγκυρία όχι λόγος για επιμήκυνση δεν μπορεί να γίνει, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα.

«Το κλιμάκιο κατεβαίνει για να συζητήσει πως το πρόγραμμα θα επιστρέψει εντός τροχιάς. Αυτό θα γίνει όταν συμφωνήσουμε στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τον κατάλογο των δράσεων για την κάλυψη της απόκλισης του έτους 2012 με βάση τα προηγούμενα ευρήματα, αλλά και όταν επιτευχθεί μια βασική συμφωνία για ένα νέο αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα καλύπτει τα έτη 2013-2014». Το στέλεχος που μίλησε στη Real news ήταν κατηγορηματικό:«Σας ξαναλέω ότι η προτεραιότητα είναι τα μέτρα του 2012».

Στις 20 Αυγούστου το κράτος πρέπει να αποπληρώσει το ομόλογο που διακατέχει η ΕΚΤ αξίας 3,2 δις και αν δεν έχει ως τότε εγκριθεί η εκταμίευση έστω και τμήματος της επόμενης δόσης, η μόνη επόμενη λύση περιέχει και τη μερική εσωτερική στάση πληρωμών. Συνεπώς το δίλημμα είναι: ή μέτρα τώρα με μικρή επίπτωση στους μισθούς και τις ομάδες συμφερόντων, ή εσωτερική στάση πληρωμών για μερικούς μήνες προς όλους.

Από όσα μεταφέρουν κύκλοι της Κομισιόν είναι σαφές ότι το ΔΝΤ θα είναι τόσο πιεστικό, φτάνοντας ακόμα και σε απειλή να αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Η Κομισιόν, με τη στήριξη των εταίρων μπορεί να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο και να αποφύγουμε το χρηματοδοτικό κενό, αρκεί η Ελλάδα να δείξει σημάδια συνεργασίας. Ήδη από όσα μεταφέρει ο υπουργός οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες επικρατεί αφενός ικανοποίηση, διότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων, αφετέρου ανησυχία για το πολιτικό περιβάλλον και το ως που θα τον αφήσουν οι «κομματικές γραμμές» να κινηθεί. Ιδιαιτέρως θετικά σχολιάζεται η εξαγγελία για αναμόρφωση του εσωτερικού ελέγχου στο δημόσιο και η χρήση του outsourcing για την υποκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών από ιδιώτες - κάτι που η Κομισιόν ζητά από το Μάιο του 2010...

Βεβαίως είναι αυταπόδεικτο ότι ειδικά σε αυτή την περίπτωση ελέγχου - δόσης, αν η χρηματοδότηση καθυστερήσει, αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά στις ομάδες συμφερόντων που αντιδρούν στις αλλαγές (κλειστά επαγγέλματα, κρατικές δομές, ειδικά μισθολόγια, ευγενή ασφαλιστικά ταμεία).

Σε σχέση με τις επιπλέον απαιτήσεις του ΔΝΤ η Αθήνα θα προβάλλει το επιχείρημα της ύφεσης, όμως όσοι στις Βρυξέλλες γνωρίζουν το ΔΝΤ θεωρούν ότι δεν θα συγκινηθεί και πολύ.

Αντιθέτως τα στελέχη της Κομισιόν μπορούν να ρεγουλάρουν το ΔΝΤ με τον μόνο τρόπο που καταλαβαίνει: «το ΔΝΤ χρηματοδοτεί προγράμματα που είναι βιώσιμα. Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται είναι βιώσιμο. Αν οι εταίροι συμφωνήσουν στη συνέχιση της χρηματοδότησης το ΔΝΤ δεν έχει λόγο να αποσύρει τη δική του συμμετοχή».

Με αυτό τον τρόπο αναδύεται άλλο ένα επιχείρημα για την επιμήκυνση κατά δύο έτη, η οποία συνεπάγεται και επιμήκυνση της χρηματοδότησης.

«Σε αυτό το δρόμο ο μόνος σύμμαχος που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι η Κομισιόν». Η Κομισιόν όμως εκτός από την Ελλάδα, εντέλλεται και από τους υπόλοιπους 16 εταίρους, που ως γνωστόν έχουν κοινοβούλια, και κοινή γνώμη. Για τους 16 είναι απόλυτα σαφές ότι οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί έχουν προφανώς ζοριστεί πιο πολύ από τους Έλληνες.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου