Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Γιούνκερ εναντίον Μέρκελ

Ως «υποκατάστημά της» μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη η Γερμανία, τονίζει ο επικεφαλής του Europgroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ασκεί δριμεία κριτική σε όσους χρησιμοποιούν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου να στηριχθεί ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος». Εκφράζει δε την ανησυχία του για τις εθνικές αντιπαλότητες, οι οποίες «θεωρούνταν ξεχασμένες», αλλά απέχουν, όπως λέει, «μόλις εκατοστά από την επιφάνεια», ενώ δηλώνει την αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατηρηθεί το ευρώ με όλες τις χώρες-μέλη του.


«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» διερωτάται σε έντονο ύφος ο κ. Γιουνκέρ στην συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στην «Sueddeutsche Zeitung» και επισημαίνει ότι «αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;». Συνεχίζει δε υπογραμμίζοντας ότι «όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης μπορούν να αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης» και προειδοποιεί ότι «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά» στην σωτηρία του κοινού νομίσματος, ενώ υπενθυμίζει ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιέχει.

«Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» για την σωτηρία του ευρώ, σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup και εκτιμά ότι έχουμε φθάσει σε αποφασιστικό σημείο. «Πρέπει τώρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης», υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται εν ανάγκη και για την αγορά ομόλογων κρατών του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», δηλώνει κατηγορηματικά και εξηγεί ότι αιτία είναι η ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται ακόμη ανήσυχος για τις αναταραχές σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς όπως λέει, «η κρίση χρέους δείχνει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ένα πολύ εύθραυστο οικοδόμημα και εθνικές αντιπαλότητες που θεωρούνται ξεχασμένες έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται αισθητές, ενώ 60 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν απέχουν χιλιόμετρα, αλλά μόλις εκατοστά από την επιφάνεια».

«Τεράστιες οι συνέπειες αποχώρησης μιας χώρας από το ευρώ»

«Η Ελλάδα ακόμη οφείλει να παρουσιάσει αποτελέσματα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τονίζει ότι δεν επιθυμεί να υποτιμήσει το πρόβλημα το οποίο δημιούργησε η Ελλάδα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, «θα έπληττε παγκοσμίως το κύρος της Ευρωζώνης, ενώ θα υπήρχαν τεράστιες συνέπειες».

Αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εύποροι, οι οποίοι «κάνουν πάρτι στις θαλαμηγούς τους», προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα αδικίας.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον πιθανό διάδοχό του στο Eurogroup, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τάσσεται υπέρ ενός επικεφαλής «αποκλειστικής απασχόλησης», χωρίς εθνικές αρμοδιότητες. Αναγνωρίζει πάντως ότι πολλές χώρες θα έχουν διαφορετική άποψη και αναφέρει ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι «χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που θα είναι σε θέση να σταματάει εθνικά δημοσιονομικά σχέδια». Ζητεί μάλιστα ο νέος επικεφαλής να προκύψει από μια «δημοκρατική διαδικασία νομιμοποίησης» και επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου