Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η Ολυμπιακή τραγωδία της ΕΡΤ

Το να παρακολουθήσεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλο τους το εύρος είναι ακατόρθωτο. Ακατόρθωτο επίσης είναι να τους μεταδώσεις σε όλο τους το εύρος. Από κει όμως μέχρι να καλύπτεις τα βασικά (κι αυτά χαμένα σʼ ένα δραματικό πρόγραμμα) υπάρχει απόσταση.

Η ΕΡΤ (για την ώρα) βουλιάζει σʼ έναν ωκεανό πρωτοφανούς ανοργανωσιάς. Ανύπαρκτο πρόγραμμα, αχταρμάς στις επιλογές, απουσία περιλήψεων, εξαφάνιση αθλημάτων, απουσία ρεπορτάζ και πολύ φτωχή ποιότητα περιγραφών.

Παρατήρηση πρώτη: Υπάρχουν μόλις δυο δεδομένα σʼ αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Η ΝΕΤ μεταδίδει μόνο κολύμβηση και στίβο και η ΕΤ3 ομαδικά. Τα υπόλοιπα είναι χαμένα σʼ ένα χρονικό διάστημα από τις 11.00 το πρωϊ ως τη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα (περίπου), κατά το οποίο η ΕΡΤ μας ενημερώνει ότι μεταδίδει: κωπηλασία, πινγκ-πονγκ, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστοπλοϊα κλπ, κλπ... Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΤ1 δηλαδή δεν έχει συγκεκριμένες ώρες και ουδείς ξέρει τί και πότε μπορεί να παρακολουθήσει. Εν ολίγοις η εκπόνηση πρέπει να έγινε στο πόδι.

Μόνο έτσι εξηγούνται τα πελώρια κενά, οι αργές αλλαγές, οι μαγνητοσκοπημένες προσπάθειες Ελλήνων αθλητών με τεράστια καθυστέρηση στην ενημέρωση και τα ξαφνικά και απροειδοποίητα γεμίσματα με (λ.χ) μπάσκετ. Αφήστε δε που την ώρα πλήρους δράσης εμείς συχνά παρακολουθούμε στην ΕΤ3 ντοκιμαντέρ για την αναπαραγωγή του κάστορα, αφιερώματα για το ρεμπέτικο και άλλα άσχετα, ενώ παράλληλα διεξάγονται ματσάρες που τις τρώει το μαύρο σκοτάδι. Αποτέλεσμα; Βλέπουμε κάτι λίγα από Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κι άντε είναι επιλογή να περιορίσουν τις μεταδόσεις λόγω κόστους και έλλειψης έμψυχου δυναμικού. Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον στη νυχτερινή εκπομπή της ΝΕΤ να δει μια κάποια περίληψη, να ενημερωθεί για όσα έχουν γίνει μέσα στην ημέρα και τα έχει φάει το τηλεοπτικό σκοτάδι. Φευ! Η εκπομπή αναλώνεται σε αναμάσημα των μεταδόσεων που έχουμε ήδη δει, σε ελλιπέστατο ρεπορτάζ και για πρώτη φορά στην ιστορία άνευ περίληψης. Ακόμα και στα αποτελέσματα που μας αραδιάζουν με κάρτες δεν βάζουν καν ομίλους και βαθμολογίες στα ομαδικά. Όσο για τους καλεσμένους; Φτώχια καταραμένη. Δύο κάθε βράδυ και ο ένας πάντα εκτός θέματος.

Τόσους Ολυμπιονίκες έχουμε, ο Γιάννης Γιαννουρής και η Βιβή Πρωτόπαπα ήταν οι λογικές πρώτες επιλογές; Όσο για τις συζητήσεις; Ατελείωτη φιλοσοφία άνευ περιεχομένου. Όταν αυτή η εκπομπή τελειώνει, έχουμε καταλάβει... τίποτα! Μην κάνουμε λόγο για τα εξωαγωνιστικά δρώμενα και το ρεπορτάζ για το οργανωτικό χάος στο Λονδίνο. Αν η ΕΡΤ ήταν ο μοναδικός φορέας ενημέρωσης δεν θα μαθαίνατε ποτέ τίποτα για όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο. Και δεν είναι ότι τα κρύβουν. Δεν τα καλύπτουν!

Για να μην αναφερθούμε στις περιγραφές. Λάθος ονόματα, λάθος κανονισμοί, λάθος ορολογία, βαθύτατα χασμουρητά, προχειρότητα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Το τι έχουν ακούσει τ αφτάκια μας δεν περιγράφεται. Κι όλα αυτά με διαφημίσεις στα πιο άκυρα σημεία. Μέσα σε δυο μέρες έχουν χαθεί τερματισμοί, σετ, κρίσιμοι πόντοι κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Η επιχείρηση Ολυμπιακοί Αγώνες έχει πάρει για την ΕΡΤ διαστάσεις τηλεοπτικής τραγωδίας.


ΠΗΓΗ real.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου