Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Παραιτήθηκε ο Α/ΓΕΣ - Σύγκρουση με ΥΦΕΘΑ Π.Καράμπελα - Νέος Α/ΓΕΣ ο Κ.Γκίνης


Παραιτήθηκε μέσα στη νύχτα ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Κ.Ζιαζιάς μετά από σύγκρουση που είχε με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Π.Καράμπελα. Η παραίτησή του δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις κυβερνητικές επιλογές για τις κρίσεις, αλλά ήταν προϊόν της προσωπικής κόντρας που είχαν οι δύο άνδρες, αλλά και έντονης κομματικής διαφοράς τους, αφού ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ ήταν "σκληρός" κομματικός οπαδός της κυβέρνησης Γιωργάκη  Παπανδρέου. Εθεωρείτο η πιο "κομματικοποιημένος" από τους τέσσερις αρχηγούς του πραξικοπήματος Παπανδρέου-Μπεγλίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Καράμπελας υπήρχε θέμα με την δομή δυνάμεων που προωθούσε ο Π.Καράμπελας με τα οποία δεν συμφωνούσε ο Ζιαζιάς, αλλά βασικά από την πρώτη ημέρα ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε χημεία μεταξύ τους, με δεδομένο ότι και οι δύο ήταν στρατιωτικοί (ο Π.Καράμπελας αντιστράτηγος Πυροβολικού) και είχαν σκληρές και αμετακίνητες απόψεις, τόσο σε υπηρεσιακά, όσο και σε κομματικά θέματα.
Έτσι παραιτήθηκε παρά την προσπάθεια του υπουργού Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλου να τον μεταπείσει αφού έτσι ή αλλιώς είχε αποφασιστεί η παραμονή του "μέχρι νεωτέρας". 
Ο Κ.Ζιαζιάς προϊόν του πραξικοπήματος Π.Μπεγλίτη, θεωρείται ιδιαίτερα κομματικοποιημένος με το παλιό ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρεόυ (σκληρό "παπανδρεϊκό" τον χαρακτηρίζουν), αν και καλός αξιωματικός, αλλά πάντως μια επιλογή που είχε γίνει με 100% κομματικά κριτήρια από τους Παπανδρέου και Μπεγλίτη και μάλιστα κατέλαβε την θέση του πλέον επιτυχημένου Α\ΓΕΣ του Φ.Φράγκου μετά το πολιτικό πραξικόπημα της 1ης Νοεμβρίου 2011.
Όταν οι Γ.Παπανδρέου έδωσε εντολή και ο Π.Μπεγλίτης ανέλαβε τον αποκεφαλισμό 18 ανωτάτων αξιμωατικών για να ισχυριστεί στις Κάννες ο Γ.Παπανδρέου ότι "Ζήτησε δημοψήφισμα για να αποφευχθεί πραξικόπημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις"!
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει όσους ζητούσαν άμεση απομάκρυνση του συνόλου ή μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας που επιλέχθηκε ως προϊόν του πραξικοπήματος Παπανδρέου-Μπεγλίτη αφού οι θεωρείται ότι πολιτικές επιλογές όπως ο πρώην Α/ΓΕΣ έχουν "κομματικά" γραμμάτια να εξοφλήσουν και θα δημιουργούσαν πρόβλημα με την πρώτη ευκαιρία.
Διάδοχός του θα είναι ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης διοικητής Στρατιάς και επιθεωρητής Στρατού στο ΚΥΣΕΑ που ξεκινά στις 10.00 και το οποίο δεν επρόκειτο να κρίνει - όπως από χθες έγραψε το defenceneτ.gr του αρχηγούς των Επιτελείων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου