Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Η Moody's υποβάθμισε ακόμα και τον EFSF! Σπάνε όλα τα κοντέρ τα ισπανικά επιτόκια δανεισμού

Νέο ρεκόρ κατέγραψε την Τετάρτη η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου, φτάνοντας στο 7,6%, εν μέσω έντονης δυσπιστίας στους κόλπους επενδυτών σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Το κλίμα έχει επιδεινώσει και η απόφαση του οίκου Moody's να θέσει σε αρνητική από σταθερή την προοπτική της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.
Στις 09:13 ώρα Ελλάδος, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου ενισχυόταν στο 7,618%, από 7,566%, που έκλεισε την Τρίτη.

Ανάλογα, πάνω από το 7% διαμορφώνονταν και τα επιτόκια του διετούς, του πενταετούς και του 30ετούς ισπανικού ομολόγου. Στην περίπτωση του διετούς ομολόγου, μάλιστα, η υπέρβαση του φράγματος του 7% σημειώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης!
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο, προέτρεψε την ΕΚΤ «να μην κρύβεται», αλλά να αγοράσει ισπανικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. «Η κεντρική τράπεζα δεν κάνει τίποτα, για να σβήσει τη φωτιά» φέρεται να δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο της απόφασης του οίκου αξιολόγησης Moody's να υποβαθμίσει την προοπτική του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου