Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Σε εξέλιξη η σύσκεψη κορυφής - Στο τραπέζι τα νέα μέτρα

Μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, τα εφάπαξ και τις δαπάνες υγείας προβλέπει η λίστα με τα μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 -14 που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή σύσκεψή τους.

Ο βασικός κορμός των περικοπών κλείδωσε χθες το βράδυ μετά από διαδοχικές συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη αλλά και με επαφές τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου όσο και με τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Υγείας.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών θα το σηκώσει το υπουργείο Εργασίας που καλείται να εξοικονομήσει συνολικά 5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία (αντί για 4 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός). Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός προωθούνται περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η κατάργηση των διπλών συντάξεων και η επιβολή πλαφόν κάτω από το όριο των 2.400 ευρώ που είχε προτείνει το ΚΕΠΕ, πιθανότατα στην περιοχή των 2.000 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκονται όμως και σενάρια για οριζόντιες περικοπές σε ακόμη χαμηλότερες συντάξεις (1.500 ευρώ). Βαθύτερα αναμένεται να μπει το μαχαίρι και στα εφάπαξ 20 και πλέον ταμείων αλλά και στα προνοιακά επιδόματα.

Περικοπές θα γίνουν και στα κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας το υπουργείου Υγείας, το οποίο θα προχωρήσει και σε μεγαλύτερες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων καθώς και στην φαρμακευτική δαπάνη.

Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει επίσης περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εξοικονόμηση πόρων από τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και τη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα τεθούν και τα πιθανά ισοδύναμα μέτρα που απαιτούνται για να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και να αποφευχθούν ή να περιοριστούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Τι είπαν Γ. Στουρνάρας-τρόικα

Όπως μετέδωσε το Mega, στη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός, τα διαρθρωτικά μέτρα καθώς και το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία έως ότου ληφθεί η επόμενη δόση. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, τα οποία επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός οι επικεφαλής του κλιμακίου ενημερώθηκαν μόνο για τους άξονες του νέου πακέτου μέτρων, καθώς αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων στους εκπροσώπους των δανειστών.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου