Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

F.TIMES: Έρχεται επισιτιστική κρίση

 F.TIMES: Έρχεται επισιτιστική κρίση
Η επισιτιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών για ολόκληρο τον πλανήτη, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς οι ΗΠΑ χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών με αποτέλεσμα οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων να ωθούνται σε επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας εκτινάχθηκαν την Πέμπτη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμη και τα υψηλά επίπεδα της επισιτιστικής κρίσης 2007 – 2008 που οδήγησε σε εξεγέρσεις σε περισσότερες από 30 χώρες. Οι τιμές του σιταριού δεν βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά ενισχύθηκαν κατά 50% μέσα σε πέντε εβδομάδες, σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και από το 2010, όταν η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου.
Η ξηρασία στις ΗΠΑ, η οποία προμηθεύει περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού και πολύ μεγάλο μέρος των εξαγωγών σόγιας και σιταριού, θα έχει αντίκτυπο πέρα από τα αμερικανικά σύνορα, επηρεάζοντας τους καταναλωτές από την Αίγυπτο μέχρι την Κίνα. «Βρίσκομαι στον κλάδο περισσότερο από 30 χρόνια και αυτό είναι μακράν το πιο σοβαρό καιρικό πρόβλημα και πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης που έχω συναντήσει», δήλωσε ανώτερο στέλεχος σε εταιρεία trading αγροτικών προϊόντων και συμπλήρωσε: «Δεν συγκρίνεται με το 2007-08».
Ο David Nelson της Radobank πρόσθεσε, πως «σήμερα η καταστροφή είναι πραγματική, ενώ σε κάποιο βαθμό το 2008 η αύξηση των τιμών καθοδηγήθηκε από την κερδοσκοπία».Ο Jose Graziano da Silva, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Αγροτικής Οργάνωσης, είπε στους Financial Times: «Βεβαίως ανησυχώ για την πρόσφατη αύξηση στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων, ειδικότερα για τους ευάλωτους και τους φτωχούς, οι οποίοι δαπανούν το 75% του εισοδήματός τους σε τρόφιμα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το δημοσίευμα, το 2007-08 η εκτίναξη των τιμών πυροδότησε εξεγέρσεις για τρόφιμα από το Μπαγκλαντές μέχρι την Αϊτή, καθώς ο αριθμός ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο. Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν, ότι τα αποθέματα ρυζιού, ενός βασικού είδους διατροφής για τον πληθυσμό των περισσότερων φτωχών χωρών, είναι επαρκή, γεγονός που διατηρεί τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Joseph Glauber, επικεφαλής ανάλυσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, υποστηρίζει επίσης, ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι «πολύ καλύτερη από το 2008. Οι τιμές είναι υψηλότερες, δεν τίθεται θέμα για αυτό, αλλά το 2007-08 είχαμε μία πραγματικά ακραία έλλειψη σε σιτάρι και αυτό δεν συμβαίνει τώρα». Ο Justin Forsyth, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Save the Children δήλωσε, πως η αύξηση των τιμών και πάλι ενδέχεται να επιφέρει υπερβολικό αντίκτυπο στο φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού. «Μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζουν στα όρια. Χωρίς βροχή και με υψηλές τιμές στα τρόφιμα μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια και να μην μπορούν να συντηρηθούν». Η πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παραγωγή καλαμποκιού από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών και οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να βιώνουν τη χειρότερη ξηρασία από το 1956.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν, ότι τουλάχιστον η μισή ζώνη της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας θα παραμείνει στεγνή για το επόμενο δεκαπενθήμερο και οι trader μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για τη σοδειά καλαμποκιού περαιτέρω κατά 8-15%. «Κάθε μέρα προσεύχομαι», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Tom Vilsack. Η τιμή του καλαμποκιού άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στα 8,16 δολ. ανά μπούσελ και οι trader πιστεύουν, ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 9 δολ. στις αρχές Αυγούστου εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική βελτίωση στις καιρικές συνθήκες. Ο κ. Graziano da Silva δηλώνει, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων θα συγκαλέσει διακυβερνητική σύνοδο πριν από τα τέλη του έτους για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας τροφίμων εάν η κατάσταση στις σοδιές επιδεινωθεί περισσότερο.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου