Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Σε τρεις ημέρες 282 πυρκαγιές - Στις έρευνες και η ΕΥΠ

Για τέταρτη ημέρα μαίνεται η φωτιά στη Χίο. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα τρία 24ωρα είναι ότι πλέον στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται και τα αεροπλάνα, μια και οι άνεμοι που πνέουν στο νησί δεν ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Πλέον υπάρχει κάτι παραπάνω από αισιοδοξία ότι εντός της ημέρας θα ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης και θα ξεκινήσει αυτό της αποτίμησης που χωρίς αμφιβολία θα είναι το ίδιο βαρύ και δύσκολο.

Την ίδια ώρα, ακόμη 16 φωτιές προκλήθηκαν μόνο το πρωϊνό της Τρίτης σε όλη τη χώρα, ενώ όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής μόνο το τελευταίο τριήμερο άναψαν συνολικά 282! Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας μετά την επίσκεψή του στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής είπε ότι ζήτησε τη συνδρομή των υπηρεσιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προκειμένου να καταλήξουν οι έρευνες που αφορούν τον τρόπο που προκλήθηκαν οι πυρκαγιές.



Ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης μιλώντας στην ΝΕΤ έκανε λόγο για ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από εμπρησμό. «Η πολιτεία δε θα ησυχάσει αν δεν κατορθώσουμε να εντοπίσουμε να συλλάβουμε και να τιμωρήσουμε τους εγκληματίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης.



Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται η καταστροφή που προκαλεί η φωτιά που κατακαίει τη Χίο από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με νεότερες μετρήσεις των καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), που δημοσιεύει και η ιστοσελίδα politischios, οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (127.400) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.



Ειδικότερα η σύνθεση των καμένων εκτάσεων είναι η εξής:

α) Το 4,56% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,49% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 27,12% αγροτικές εκτάσεις.
 
ΠΗΓΗ real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου