Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Διαφωνούν αλλά συμφώνησαν μπροστά στον κίνδυνο των εκλογών


«Υπήρξε συμφωνία σε ένα βασικό περίγραμμα με στόχο να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω την κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ».


«Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναμένουμε το πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου», πρόσθεσε.

«Θα προσπαθήσουμε το πακέτο αυτό να έχει την μικρότερη δυνατή επίπτωση στην κοινωνία», κατέληξε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με την τρόικα στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η προγραμματική σύγκλιση των τριών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση ισχύει στο ακέραιο.

Ο κ. Κουβέλης είπε επίσης ότι θα υπάρξει πρόταση για τα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι κοινή επιλογή των τριών πολιτικών αρχηγών είναι να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων.

«Συζητήσαμε για τα κεφάλαια και όχι κωδικό προς κωδικό τα μέτρα. Είναι κοινή επιλογή να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των αδυνάτων. Η πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας για επιμήκυνση» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Το μήνυμα ότι διαφωνεί με το να λάβει πρώτα η κυβέρνηση τα μέτρα περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ και κατόπιν να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας για παράταση του χρονοδιαγράμματος προσαρμογής, αλλά είναι αναγκασμένος να συμφωνήσει με την επιλογή του πρωθυπουργού καθόσον προέχει η συνέχεια της προσπάθειας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση, έστειλε στις δηλώσεις του, αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα τα μέτρα, είμαι υποχρεωμένος να δεχθώ την εκτίμησή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στη σύσκεψη προσπάθησε να πείσει για την αναγκαιότητα να μεταφερθεί στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για την παράταση, έως το 2016, του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να υπάρχει χρόνος να ληφθούν σταδιακά και πάντως ηπιότερα τα μέτρα και οι αναγκαίες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που αναλογούν σε περίπου 6 από τα 11,5 δισ. ευρώ του πακέτου που ζητά η Τρόικα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θέση του ιδίου και του κόμματος είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία, ενώ τόνισε πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος έγινε στόχος προσωπικών επιθέσεων και κατηγοριών για μειωμένη υπευθυνότητα.





protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου