Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Το υποκριτικό πρόσωπο της Τουρκίας…

Κοιτάξτε πώς οι Τούρκοι καπηλεύονται για πολιτικούς λόγους στη Θράκη τους τεκέδες και γενικότερα την ιστορική παρουσία των Αλεβιτών, οι οποίοι όμως βεβαίως στην Τουρκία διώκονται ως αίρεση!
 
    Για το περίσσευμα πολιτικής υποκρισίας στη φασιστική μας γείτονα, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ασφαλώς να σας πούμε πολλά. Και μόνο για ένα κράτος άλλωστε που τολμά να μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα την ώρα που συντηρεί ακόμη λευκά κελιά ή για μειονοτικά δικαιώματα την ώρα που έκανε ό, τι έκανε στην εκεί ελληνική μειονότητα και συμπεριφέρεται κατά τον γνωστό…δημοκρατικό τρόπο εδώ και δεκαετίες στους Κούρδους, ουκ έτι χρείαν έχομεν ούτε άλλων μαρτύρων, ούτε και άλλων τεκμηρίων.
Το ζήτημα όμως που σας γνωστοποιούμε σήμερα έχει αναμφίβολα και αυτό τη σημασία του, καθώς καταδεικνύει κι από μια άλλη πλευρά τη διπρόσωπη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη φορά αυτή σε σχέση με τους περίφημους Αλεβίτες, μια ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα στην Τουρκία με εκατομμύρια μέλη. Ομάδα σιϊτικού προσανατολισμού (και με έντονη σχέση και με τους Μπεκτασήδες) οι Αλεβίτες δεν πάνε σε τζαμιά, δεν νηστεύουν και πίνουν οινοπνευματώδη, ενώ γενικότερα η πίστη τους εμφανίζει συμπτώματα συγκρητισμού και έχει ακόμη ως βασικά χαρακτηριστικά τον σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους, την ανεκτικότητα απέναντι στις άλλες θρησκείες και εθνικές ομάδες, τη μονογαμία και ισότητα ανδρών και γυναικών. Οι ιεροί τους χώροι είναι τα cemevi, τα οποία όμως δεν αναγνωρίζονται ως χώροι λατρείας από την τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα πάμπολλες είναι οι καταγγελίες συλλόγων Αλεβιτών για διακρίσεις σε βάρος τους και για πολιτική αφoμοίωσης εκ μέρους της Άγκυρας.
     Ενώ όμως στην Τουρκία συμβαίνουν αυτά, εδώ (θαύμα-θαύμα!) η στάση των γειτόνων μας είναι κάπως… διαφορετική! Και δείτε ως παράδειγμα μία επίσκεψη πολλαπλών αναγνώσεων (1η φωτογραφία) που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών (9/9/2012) στον τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ρούσα του Έβρου και θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους τεκέδες στον κόσμο. Ποιοι ήταν οι αξιότιμοι μουσαφίρηδες; Ο πρόξενος της Tουρκίας στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, ο υποπρόξενος Αντνάν Οζτούρκ, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο διευθυντής της τουρκικής τράπεζας «Ζιραάτ» (Κομοτηνής) Τσαγρί Ιζμιρλίογλου και ο πρόεδρος του ιδρύματος Τζεμ (παράρτημα Αδριανούπολης) Μουσταφά Τσετίν, που επισκέφτηκαν τον τεκέ μετά από πρόσκληση του ιδρύματος διαφύλαξης του κτιρίου.
     Όπως μας ενημερώνει το τουρκοπεριοδικό της Κομοτηνής «Ρόντοπ Ρουζγκαρί»,  «ο πρόεδρος του ιδρύματος Αχμέτ Καραχουσεΐν, ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ (σ.σ. άλλος σεσημασμένος λακές του προξενείου) και θρησκευτικοί ηγέτες υποδέχτηκαν τον πρόξενο και τους υπόλοιπους καλεσμένους στην Πύλη των Σαράντα». Που αν δεν το καταλάβατε, είναι οι υποτιθέμενοι 40 Οθωμανοί ήρωες που έπεσαν μαχόμενοι κατά την κατάκτηση της Θράκης τον 14ο αι. – και των οποίων την…ηρωική θυσία γιορτάζουν κάθε χρόνο οι τουρκόφρονες με τελετές και γιορτές μες στα μούτρα μας (σ.σ. ασχέτως τώρα βέβαια που από τη συγκεκριμένη πύλη, όπως σας λέγαμε και προχτές, λείπει πια η…διακριτική πινακίδα της, ε;). «Ακολούθως» συνεχίζει το τουρκοπεριοδικό, «έγινε η επίσκεψη στον τάφο του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, αναγνώστηκε το Κοράνιο και έγιναν προσευχές, ενώ αργότερα οι καλεσμένοι ξεκουράστηκαν για λίγο στην αυλή και παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν τους (στο οποίο μετείχαν περίπου 60 άτομα)».
     Δεν έλειψαν όμως βεβαίως και οι προσφωνήσεις. Στη δική του, ο Αχμέτ Καραχουσεΐν, αφού ευχαρίστησε τους επισκέπτες, ανέφερε πως ο Αλή Σουλτάν ήταν αυτός που έφερε το Ισλάμ στα Βαλκάνια και ότι είναι πολύ σημαντικός για όλους τους…Τούρκους της Δυτικής Θράκης, ενώ ειδικά για τον τεκέ είπε: «Είναι ένας από τους τέσσερις τεκέδες στον κόσμο. Και είναι το κέντρο των Βαλκανίων. Στην Ελλάδα υπάρχουν 30 τεκέδες Αλεβιτών-Μπεκτασήδων. Αλλά μόνο στη Δυτική Θράκη παραμένει όρθιο ένα τμήμα από αυτούς. Αυτού του είδους τα μέρη πρέπει να τα στηρίξουμε. Αυτά αποτελούνε την ιστορία μας, το μέλλον μας. Όποιος δεν ξέρει το παρελθόν του, δεν μπορεί να ξέρει και το μέλλον του».
     Στη δική του προσφώνηση, ο Τούρκος πρόξενος Σενέρ είπε: «Ο Σαγίντ Αλή Σουλτάν και άλλοι είναι τα ευλογημένα άτομα που υπήρξαν ηγέτες στην διάδοση της θρησκείας μας στα Βαλκάνια. Ο Σαγίντ Αλή Σουλτάν είχε σημαντικά καθήκοντα στον εξισλαμισμό και στον εκτουρκισμό αυτής της περιοχής. Αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια επισκεπτόμενος αυτόν τον ωραίο τεκέ». Στο ίδιο μήκος όμως φυσικά και ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, που ανέφερε πως έρχεται επί πολλά χρόνια σε αυτή την περιοχή, πως έχει στηρίξει και υλικά και ηθικά τον τεκέ, κάτι που όπως τόνισε θα συνεχίσει να το κάνει.
     Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα άλλη μια πλευρά του βαθύτατα υποκριτικού ρόλου που παίζει σε όλα ανεξαιρέτως τα «γήπεδα» η Τουρκία. Ενώ στο εσωτερικό της διώκει τους Αλεβίτες και δεν αναγνωρίζει τη λατρεία τους, εδώ στην Θράκη, επειδή ακριβώς θέλει να τους έχει όλους στο «κόκκινο μαντρί», ενισχύει χρηματικά τον τεκέ στην Ρούσσα, ώστε να τους έχει και αυτούς «καπαρωμένους» και ελεγχόμενους. Αυτό το θέαμα που μόλις σας περιγράψαμε (και βλέπετε βεβαίως και στις φωτογραφίες) με τον αλεβίτη Καραχουσεΐν να υποδέχεται τον σουνίτη ψευδομουφτή Σερήφ και εκείνον να ενισχύει χρηματικά όχι ένα τζαμί, αλλά ένα…τεκέ, είναι παράλογο και φυσικά ανήκουστο για τα δεδομένα της Τουρκίας. Εδώ όμως, όπως καταλάβατε, πρυτανεύει η «κόκκινη» λογική
    ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (προέρχονται από τις φυλλάδες «Τρακιανίν Σεσί» και «Ρόντοπ Ρουζγκαρί»)
    1. Παραταγμένοι σαν τα στρατιωτάκια περιμένουν για να χαιρετίσουν τον…διοικητή (ναι, τον Τούρκο πρόξενο Σενέρ εννοούμε)…
    2. Και να η περίφημη πινακίδα για την … “Πύλη των (κυριολεκτικά υποτιθέμενων) 40 παλικαριών” που σκοτώθηκαν κατά την οθωμανική κατάκτηση της Θράκης! Είδατε τι…ηρωικές επετείους εορτάζουν μες στα μούτρα μας οι κοπρίτες; Την πινακίδα αυτή την έβαλε πρόσφατα ο πρόεδρος του ιδρύματος του τεκέ, ο Καραχουσεΐν. Εμείς (ακόμη πιο πρόσφατα) την παραδώσαμε πεσκέσι στο…μαγαζί του εργοδότη του! Λέτε να την ξαναβάλουν; Ε, δεν πειράζει βρε! Το μήνυμα ούτως ή άλλως ελήφθη από εκεί που έπρεπε…
    3. Αριστερά ο πρόξενος Σενέρ μέσα στον τεκέ, δίπλα στον ψευδομουφτή Κομοτηνής Σερήφ, τον Καραχουσεΐν, τον Αμπντουλχαλήμ Ντεντέ κ.α.
    4. Και πάλι ο γνωστός δημοσιογράφος (λέμε τώρα) Ντεντέ (για τις υπόλοιπες…τρεις του ιδιότητες, δεν είναι της παρούσης)…
    5. Εδώ ο Ντεντέ αγκαλιά με τον Μουχαρέμ Τζαφέρογλου. Ο κύριος αυτός, όταν η Χαρά Νικοπούλου ήθελε να πάει τα παιδιά της χορωδίας του δημοτικού σχολείου του Δερείου στην Αθήνα, όπου θα τα τιμούσαν, πήγε στους γονείς και τους απείλησε λέγοντας πως «αν στείλετε τα παιδιά σας κάτω στην Αθήνα, δεν θα σας θάψουν στο Δέρειο, όταν πεθάνετε». Όταν ο κάθε κοπρίτης αισθάνεται ότι μπορεί να λέει ό, τι θέλει, ελλείψει κράτους και κάθε έννοιας δικαιοσύνης…
    6. Συνομιλία μέσα στο τζεμεβί.
    7. Και υπαλλήλους του προξενείου…είδαμε (Επίσημα διορισμένοι πάντως αυτοί, ε; Όχι δηλαδή σαν τους…άλλους)!
    8. Μια εντυπωσιακή φωτογραφία! Σουνίτες να προσεύχονται μαζί με υποτιθέμενους Αλεβίτες! Αυτά μόνο στο…Θρακιστάν μπορεί να τα δει κανείς!
    9. Ο πρόεδρος Καραχουσεΐν παραδίδει λεύκωμα στον πρόξενο.
    10. Σενέρ, Καραχουσεΐν και ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ.
 

ΠΗΓΗ kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου