Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Guardian: «Το ΔΝΤ θέλει να αποτύχουν τα μέτρα»!

Σκοπιμότητες πίσω από το «μπλοκάρισμα» της συμφωνίας για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ καταλογίζει στο ΔΝΤ η βρετανική εφημερίδα The Guardian, υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο επιδιώκει να αποτύχουν τα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε νέο «κούρεμα».

«Στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς οι υποψίες μεταξύ των μελών της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά ότι το ΔΝΤ σκοπίμως μπλοκάρει την συμφωνία για τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση» γράφει ο Guardian.


«Βασικά, θέλουν να αποτύχουν τα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να αναγκαστεί να ζητήσει και άλλο κούρεμα, γνωρίζουμε ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Γερμανίας, που αντιτίθεται σθεναρά σε μια ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους στην παρούσα φάση» αναφέρει πηγή από την Αθήνα, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, χωρίς να την κατονομάζει.

Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα, σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το θέμα της επιμήκυνσης. Η συγκεκριμένη τοποθέτησή της ερμηνεύτηκε από οικονομικούς αναλυτές ως πρόταση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμη ότι τα μέτρα δεν θα επιλύσουν το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση, γιατί η οικονομία παραμένει αδύναμη και δεν πέτυχε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, έκανε λόγο για μακρο-οικονομική κατάσταση και για έλλειψη προόδου στο θέμα του περιορισμού της συλλογής εσόδων (φαινόμενο φοροδιαφυγής).

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου