Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει αλλάξει τρόπο σκέψης

«Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αρχίζουν σταδιακά να αποφέρουν αποτελέσματα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της κορυφαίας γερμανικής ένωσης εργοδοτών (BDA).

Στη συνέχεια τόνισε πως «εξακολουθεί να υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, όμως η Ελλάδα έχει επιδείξει μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης αναφορικά με τα προβλήματά της».

Οι δηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές για τη μεταστροφή του κλίματος για την Ελλάδα, ειδικά από την Γερμανίδα καγκελάριο.

Βέβαια, όπως τόνισε η Μέρκελ, βασικό θέμα των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επανέλαβε ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στο υψηλό χρέος των κρατών και πως η επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης απαιτεί οι χώρες να αναδιαρθρώσουν τις οικονομίες τους για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα, τόνισε. 

«Εναρμόνιση της ανταγωνιστικότητας» ζήτησε τέλος, ως εγγύηση για την εξάλειψη της ρίζας των προβλημάτων της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

«Νομισματικό επίτροπο» προτείνει ο Σόιμπλε

Σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης στην ευρωζώνη και την οριστική διάσωση του κοινού νομίσματος επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με σκοπό την περαιτέρω ολοκλήρωση της Νομισματικής Ένωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι της επιστροφής από την Ασία στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε πως το σχέδιο για την οριστική διάσωση του ευρώ, το οποίο θα καταστήσει σαφές και στις αγορές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ούτε να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, περιλαμβάνει τρία βήματα που μπορούν να τεθούν άμεσα σε ισχύ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου