Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ζητάνε διευθύνσεις και ονόματα

Φανερά απογοητευμένος και με σκυμμένο το κεφάλι αποχώρησε για δεύτερη φορά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το υπουργείο Οικονομικών μετά την συνάντηση που είχε με την τρόικα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος και του αδιεξόδου που έχει επέλθει μεταξύ των δύο πλευρών είναι ότι η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα. «Υπάρχουν ασάφειες στο σχέδιο σας, θέλουμε συγκεκριμένα στοιχεία» τόνισαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι συνεχίζουν να επιμένουν σε άμεσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

«Μας ζητούν διευθύνσεις και ονόματα» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η τρόικα αμφισβητεί ευθέως το μοντέλο της διαθεσιμότητας και θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι αποτελεσματικό και ζητά:

• Τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν φέτος από το δημόσιο

• Από ποιες υπηρεσίες θα φύγουν και για πιο λόγο θα απομακρυνθούν

• Πόσο θα στοιχίσουν οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα

• Να παραδώσουν όλα τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα μέχρι το 2015

Ο Αντώνης Μανιτάκης επανέλαβε πως χωρίς απολύσεις, θα έχουν αποχωρήσει από το δημόσιο μέχρι το 2015 περισσότεροι από 150.000 υπάλληλοι. «Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις απολύσεις μέσω διαθεσιμότητας, ελπίζουμε να μην επιμείνουν μέχρι τέλος στις απολύσεις» τόνιζε στο Real.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Διπλασιάζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και ιδιωτικά νοσοκομεία

Οι μαύρες τρύπες στον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν τέλος, με αποτέλεσμα συνεχώς να λαμβάνονται νέα μέτρα ή πρόσθετες μειώσεις στην φαρμακευτική δαπάνη. Στην πολύωρη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείο Υγείας με την τρόικα αποφασίστηκαν νέες περικοπές ύψους 950 εκ ευρώ:

• 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου

• 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη

• 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων

• 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

• 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.

Είναι χαρακτηριστικό στο συγκεκριμένο σημείο, πως υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Υγείας είπε σε μια αποστροφή τού λόγου του ότι «δεν μπορούμε να πληρώνουμε εδώ τη μαγνητική τομογραφία 240 ευρώ και στη Γερμανία να είναι 120 ευρώ».
ΠΗΓΗ real.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου