Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Συγκλονιστικές στιγμές στην Θεσσαλονίκη

Στα βήματα των ελευθερωτών, βάδισαν εκατοντάδες στρατιωτικοί, ιππείς και εθελοντές, οι οποίοι ντυμένοι με στολές ευζώνων και φουστανελοφόρων, μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και την «απελευθέρωσαν», όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από εκατό χρόνια, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη.
Η αναπαράσταση απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωί στη δυτική είσοδο της πόλης και τα τμήματα των ευζώνων και των ιππέων ακολούθησαν την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκαναν τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα, την 26η Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου.









Από την πλατεία Ελευθερίας έφθασαν στο Διοικητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας, από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρο Καράογλου. Το κτίριο του Διοικητηρίου ήταν ο χώρος όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τον Τούρκο αρχιστράτηγο, Ταχσίν πασά.



Τα «απελευθερωτικά» στρατιωτικά αγήματα πέρασαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας στον εξώστη του ναού, όπως είχε γίνει και στις 27 Οκτωβρίου του 1912, από τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, Ίωνα Δραγούμη και Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.






Κάτι ανάλογο έγινε αργότερα και στο κτίριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, όπου στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο, στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ενώ οι εκδηλώσεις για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης ολοκληρώθηκαν στο Λευκό Πύργο.





Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η πανηγυρική έπαρση της σημαίας, στο μνημείο του Λευκού Πύργου, η οποία συνοδεύεται από κανοβολισμούς, από πεδινή πυροβολαρχία, και από βολές πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία έχουν αγκυροβολήσεις από χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.



Η τελετή πραγματοποιείται παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος την παρακολουθεί από τον εξώστη της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Μακεδονίας – Θράκης, Π. Παναγιωτόπουλος και Θ. Καράογλου, βουλευτές κ.α. εκπρόσωποι φορέων.



ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου