Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς στο Βουκουρέστι: Ανταγωνιστικότητα και… success story


Στην Αθήνα βγήκαν τα μαχαίρια για τα εργασιακά αλλά ο Πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΕΛΚ δεσμεύτηκε για… ανταγωνιστικότητα και για την Ελλάδα του success story. Και νέο τετ α τετ με τη Μέρκελ.

Ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Βουκουρέστι, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες, είχε μία ολιγόλεπτη συνάντηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και λίγο αργότερα ο ίδιος εξέφραζε τη αισιοδοξία του, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων και των διαρθρωτικών, κάτι που αργά χθες το βράδυ επιβεβαιώθηκε και μέσω σχετικού ρεπορτάζ του Reuters.

Μιλώντας στη σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς έθεσε την ανταγωνιστικότητα ως το νούμερο ένα ζητούμενο – «το μεγάλο βήμα που έχει η Ευρώπη μπροστά της» όπως είπε – σημειώνοντας μάλιστα πως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι το βασικό πρόβλημα που εκτείνεται στη δημοσιονομική κρίση, στην κρίση χρέους ακόμη και στα πολιτικά προβλήματα.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε ένα ακροατήριο στο οποίο βρίσκονταν πρωθυπουργοί από 15 χώρες μεταξύ των οποίων η κ. Μέρκελ, ο Μαριάνο Ραχόϊ και ο Έντα Κένι, ζήτησε επί της ουσίας στήριξη για να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει σχεδιάζει για να καταστήσει την Ελλάδα «υπόδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας και μοντέρνας οικονομίας».

Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει το ακροατήριο ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει και από «αδύναμος κρίκος» της ευρωζώνης, θα γίνει σύντομα μία «ιστορία επιτυχίας», κάτι που θα αποτελέσει μία συνολική νίκη για ολόκληρη την Ευρώπη: «Από ένα πρόγραμμα που απέτυχε, σε ένα πρόγραμμα που επανέρχεται σε τροχιά. Από μια σύγχρονη τραγωδία, η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη - μπορώ να σας διαβεβαιώσω– σε μια ιστορία επιτυχίας. Από μια ''χαμένη υπόθεση'' για μερικούς, σε ένα ελπιδοφόρο σύμβολο για πολλούς» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.



Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε πάντως να ρίξει το «καρφί» του για τη μονοδιάστατη πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μιλώντας, μάλιστα,  για «ρεκόρ Γκίνες» που… πέτυχε η χώρα μας: «Λιτότητα και μέτρα περικοπής ύψους 25% του ΑΕΠ. Πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και εν τέλει συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο… ».

Για μία ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής: «Οι κοινωνίες δεν είναι μηχανές για να τις κλείνουμε, να αντικαθιστούμε τα ελαττωματικά τους εξαρτήματα, να τις επιδιορθώνουμε και μετά να τις συναρμολογούμε ξανά. Οι άνθρωποι δεν είναι ''ανταλλακτικά". Πρέπει να διορθώσεις τα προβλήματα ενώ διατηρείς την κοινωνία ενωμένη και τη συνοχή της ζωντανή. Οι άνθρωποι βεβαίως υποφέρουν, μα πρέπει να διατηρήσουν την ελπίδα. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που δίνει νόημα στις θυσίες τους και προοπτική στο μέλλον τους. Με την ελπίδα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις δυσκολίες. Χωρίς ελπίδα, επέρχεται η κοινωνική αναταραχή, που τρέφει τον εξτρεμισμό και το χάος».



Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως ότι η προσαρμογή συνδέεται απόλυτα και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις –επικαλέστηκε μάλιστα την «Πολιτική Οικονομία» -προειδοποιώντας όμως ότι «ακόμη η κατάσταση είναι εύθραυστη» παρά την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί.

«Θα κάνω το καθήκον μου, τολμηρά, αποφασιστικά, αλλά και με σύνεση.Και σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξη. Με τη βοήθειά σας "ο πιο αδύναμος κρίκος" θα γίνει σύντομα ακρογωνιαίος λίθος στο ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους ευρωπαίους ομολόγους του.
 
ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου