Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Aγωνία για την απόφαση της Δευτέρας

Δυόμιση ώρες διήρκησε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν μέχρι και τη Δευτέρα.

Σύμφωνα, με ευρωπαϊκή πηγή, προσκείμενη στη διαπραγμάτευση, οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν «σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ» στην κατεύθυνση της μείωσης του ελληνικού κρατικού χρέους.


Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης στο Γαλλικό πρακτορείο ότι οι 17 υπουργοί συμφώνησαν, να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Αθήνα της φάσης του πρώτου «μνημονίου», χωρίς όμως μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο νέο επιτόκιο. Επίσης συμφώνησαν να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον τμήμα των κερδών που κάνουν κεντρικές τράπεζες μελών της ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα.

Κεκτημένο της διάσκεψης ήταν και η σύμπτωση στην αρχή ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος».

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα αναλάβει να κάνει επαναγορά ελληνικού χρέους στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, χωρίς ακόμα να συμφωνείται το εύρος της επαναγοράς, διευκρίνισε η ίδια πηγή, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει, «εάν το ΔΝΤ συμφωνεί με τον συνδυασμό αυτών των μέτρων».

Πάντως, κορυφαίος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης άφησε με δήλωσή του  την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει  θετική έκβαση στο Eurogroup της Δευτέρας αναφέροντας: «Αλίμονο εάν δεν βρισκόμασταν κοντά σε λύση. Θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα».

Οι τηλεδιασκέψεις είχαν ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο Έλληνας υπουργός κύριος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Πάνος Τσακλόγλου βρίσκονταν από νωρίς στο γραφείο τους, κατ΄αρχήν για τεχνικές συσκέψεις και «δια παν ενδεχόμενο», καθώς μέχρι τελευταία στιγμή οι Βρυξέλες κρατούσαν μυστικότητα για τη συνεδρίαση του Eurogroup και επισήμως διέρρεαν πως πρόκειται για τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group σε τεχνικό επίπεδο και χωρίς τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου