Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κύπρος:Οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, λέει η Λευκωσία

Λευκωσία: Την εκτίμηση ότι με την εξ αποστάσεως διαβούλευση έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, εκφράζει η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει όσες διευκρινίσεις της είχαν ζητηθεί» κι ότι αυτό που αναμένεται τώρα από την Τρόικα είναι να καθορίσει την ημερομηνία καθόδου του κλιμακίου της στην Κύπρο.

«Πιστεύουμε, ότι τώρα υπάρχει ξεκάθαρο πεδίο για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Ελπίζουμε, την ίδια άποψη να έχει και η Τρόικα», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ.


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει στο πρόγραμμά της και φαίνεται να επιτυγχάνει την διατήρηση του 13ου μισθού και της ΑΤΑ, τις κλιμακωτές εισφορές και την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής από τρία σε τέσσερα χρόνια.

«Έχουμε διανύσει», είπε, «μεγάλη απόσταση και στα δημοσιονομικά, στα διαρθρωτικά και στα τραπεζικά».

Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τη Βουλή και γίνονται διαβουλεύσεις, ώστε να βρεθεί η καλύτερη διαδικασία για συζήτησή του μαζί με το πρόγραμμα, που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, την περασμένη Τετάρτη στο Προεδρικό.

Σε ότι αφορά το διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν έχει υποβληθεί καινούργια πρόταση.

«Αυτό που υπάρχει», είπε, «είναι η πρόταση που είχαμε υποβάλει και την οποία ανανεώσαμε».

Επεσήμανε ότι η προσοχή της κυβέρνησης είναι επικεντρωμένη στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας και εξασφάλιση δανείου από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

«Αν προκύψει ρωσικό δάνειο, θα συζητήσουμε πώς θα αξιοποιηθεί και προς ποιές κατευθύνσεις», κατέληξε.

Βέβαιος εμφανίζεται ο Σιαρλή

Τη θέση ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει υπογραφεί η συμφωνία με την Τρόικα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με στάση πληρωμών και ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για την κυβέρνηση.

Μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε εκπομπή της τηλεόρασης του ΡΙΚ, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία καθόδου της στην Κύπρο για την τελική συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται με «ικανοποιητικό ρυθμό», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα «μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου