Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ο Σαμαράς στηρίζει… τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ

Κρύος ιδρώτας και πάλι στο Μαξίμου από τη βόμβα της δικαιοσύνης για τη λίστα Λαγκάρντ. «Να προλάβουμε να πάρουμε τη δόση» λένε τώρα όλο και περισσότεροι «γαλάζιοι», εργώδης προσπάθεια από τον Σαμαρά να στηριχθούν… οι «πράσινες» ψήφοι.

Από την ανακούφιση της ψήφισης των αποκρατικοποιήσεων στην αναταραχή και πάλι το Πρωθυπουργικό επιτελείο έπειτα από τη βόμβα που έριξε στην αυλή της τρικομματικής κυβέρνησης η δικαιοσύνη με τη λίστα Λαγκάρντ και τις τυχόν ευθύνες που θα αναζητήσει η βουλή για τους κυρίους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου.


Ο κ. Σαμαράς παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα όσα απίστευτα συμβαίνουν στην κυβέρνησή του με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά η οποία επιμένει να λέει «όχι» στα εργασιακά. Δεν ήταν λίγοι χθες οι «γαλάζιοι» που εξέφρασαν έντονη δυσφορία για τη στάση του κ. Κουβέλη έπειτα και από τα όσα είπε στον “Indepentend” θεωρώντας πως όσο πλησιάζει η ώρα της εκλογής των μέτρων τόσο πιο πολύ περιχαρακώνει το κόμμα του προετοιμάζοντας ίσως την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και μετά την επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Κουβέλης όχι μόνο παρέμεινε στο «Όχι» αλλά συνεργάτες του άρχισαν να επικαλούνται τα περί ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα εργασιακά λέγοντας μάλιστα ότι οι όποιες συζητήσεις μπορούν να γίνουν το… 2013 έπειτα από μελέτες κτλ.

«Να προλάβουμε να πάρουμε τη δόση, ολόκληρη» λένε πλέον οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στη βουλή λίγο πριν από την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού ενώ δεν λείπουν και εκείνες οι φωνές που λένε ανοιχτά ότι αυτό το κλίμα δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα όποιες και εάν είναι οι προθέσεις του Σαμαρά για αξιοποίηση στελεχών από τα δυο κόμματα στην κυβέρνηση στο ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού.

Η προσπάθεια του Μαξίμου να στηριχθεί με νύχια και με δόντια ο Βενιζέλος είναι εργώδης και εξόφθαλμη. Παρά τις αιχμηρές ανακοινώσεις που αντήλλαξαν Μαξίμου και Ιπποκράτους έπειτα από τη δήλωση Σαμαρά για το τέλος της διαπραγμάτευσης, χθες το πρωθυπουργικό επιτελείο μέσω διαρροών βγήκε ανοιχτά να στηρίξει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που δοκιμάζεται έντονα στο εσωτερικό του κόμματός του και αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον το θέμα Βενιζέλου παίρνει και άλλες διαστάσεις με τη λίστα Λαγκάρντ και την αποστολή του φακέλου στη βουλή.

Όπως όμως άπαντες γνωρίζουν το «φλερτ» του Μαξίμου αφορά πρωτίστως, αν όχι κυρίως, τις «πράσινες» ψήφους που τόσο έχει ανάγκη ο κ. Σαμαράς για να περάσει τα μέτρα από τη βουλή.

Στους κόλπους της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας επικρατεί αναβρασμός. Οι βουλευτές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και οι περισσότεροι με κριτική διάθεση λένε πως όλα αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα είναι αποτέλεσμα της απίστευτης καθυστέρησης που έδειξε όχι μόνο η Αθήνα αλλά και η ίδια η τρόικα η οποία προφανώς ποτέ δεν ήταν έτοιμη να συντάξει έκθεση και λόγω των αντεγκλήσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης έσπευσε χθες να… ανοίξει «ανοιχτές θύρες» ζητώντας τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας κάτι που ωστόσο έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει είτε την Κυριακή, είτε τη Δευτέρα πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις αριθμητικές ισορροπίες στη βουλή, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα πρέπει να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και ταυτόχρονα να περιμένει τον αριθμό των διαρροών από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υπάρξει μία πλειοψηφία που ίσως να μη ξεπερνά τους 154 ή 155 βουλευτές – εάν τελικά υπάρξουν τα «όχι» από το ΠΑΣΟΚ αλλά και ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου