Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Επεισόδια στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης

Τη γροθιά τους ύψωσαν οι Ευρωπαίοι πολίτες-ανάμεσά τους και οι Έλληνες- που ξεχύθηκαν στους δρόμους, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σκληρά μέτρα λιτότητας που προωθούν οι κυβερνήσεις τους.

Δεν έλειψαν τα επεισόδια στην Ισπανία, που πρωτοστάτησε στη σημερινή «Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης», δίνοντας τον τόνο με 24ωρη γενική απεργία. Αλλά και στην Ιταλία, φοιτητές και αστυνομικοί πιάστηκαν στα χέρια, παίζοντας μάλιστα και πετροπόλεμο...
Σύσσωμα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της  Μαδρίτης να κατακλύσουν σήμερα  τους δρόμους, στέλνοντας στους Ευρωπαίους ηγέτες ένα μεγάλο «όχι» στη λιτότητα. Η Ελλάδα συμμετείχε με τρίωρη στάση εργασίας.
Τις τελευταίες ώρες, οι ισπανικές αρχές έχουν προβεί σε 60 συλλήψεις, ενώ 34  διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί σε συμπλοκές με τις αστυνομικές αρχές.


Ενταση και επεισόδια στις διαδηλώσεις της Ιταλίας

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τις κεντρικές ιταλικές πλατείες από το Τορίνο, τη Ρώμη, τη Τεργέστη, το Μιλάνο με σκοπό να διαδηλώσουν εναντίον των σκληρών μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι. Για μία ακόμη φορά όμως σημειώθηκαν συμπλοκές, συλλήψεις και τραυματισμοί ανάμεσα σε αστυνομικούς και φοιτητές που διαδήλωναν για τις περικοπές στη δημόσια παιδεία.

Ετσι, 16 αστυνομικοί τραυματιστήκαν και μεταφέρθηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία για περίθαλψη, ενώ ένας εξ αυτών στο Τορίνο δέχθηκε επίθεση με μπαστούνι του μπείζμπολ που φέρεται ότι κρατούσε κουκουλοφόρος διαδηλωτής.

Ενας ακόμα άνδρας της αστυνομίας που όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, τραυματίστηκε αφού περικυκλώθηκε από είκοσι διαδηλωτές που κρατούσαν ρόπαλα και μπαστούνια του μπέιζμπολ. Στη Ρώμη από ομάδα διαδηλωτών εκτοξεύθηκαν πέτρες, μπουκάλια και πινακίδες που ξηλώθηκαν από τα πεζοδρόμια, ενώ για να απωθήσουν το πλήθος οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων. 

Την ίδια ώρα στην Πίζα φοιτητές ανέβηκαν στον πύργο φωνάζοντας το ισπανικό σύνθημα «Toma la huelga», «κάνε απεργία» δηλαδή. Στο Μιλάνο δεκάδες βιτρίνες καταστημάτων διαλύθηκαν, ενώ έγινε ρίψη αυγών, μπογιάς και κοπριάς σε τράπεζες που συνεργάζονται με την Deutsche Bank. Την ίδια ώρα στη Νάπολη φοιτητές έκαναν κατάληξη στους συρμούς του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού. Μέχρι στιγμής 144 είναι οι ταραξίες που έχουν αναγνωριστεί από τις αρχές, εκ των οποίων κρατούνται οι δεκαοκτώ.


«Διαδηλώνουμε εναντίον των αυτοκτονικών αυτών πολιτικών» υποστήριξε στο Reuters ο Καντίντο Μέντεζ, επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου ισπανόφωνου συνδικάτου, επισημαίνοντας ότι ο ευρωπαϊκός Νότος έχει γονατίσει από τα σκληρά οικονομικά μέτρα.

Πάνω από 600 πτήσεις έχουν ακυρωθεί στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, ενώ στην Πορτογαλία, το 45% των πτήσεων των αερογραμμών ΤΑP δεν πραγματοποιήθηκε. Το μετρό της χώρας δεν λειτούργησε.

Επιπλέον, σε πολλές χώρες της Ευρώπης σημειώθηκαν εκτεταμένα προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο εξαιτίας των μεγάλων κινητοποιήσεων .

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων συμμετέχουν πολίτες από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Δεκάδες συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη γαλλική επαρχία, αλλά και το Παρίσι, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζομένους των χωρών του Νότου, που ασφυκτιούν από τη μέγγενη της λιτότητας.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου