Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Επεισόδια με δύο τραυματίες στο Πολυτεχνείο

Επεισοδιακή ήταν η έναρξη των εκδηλώσεων του εορτασμού για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου, όταν ομάδα 15 κουκουλοφόρων επιτέθηκε με γκλομπ σε φοιτητές - μέλη της ΠΑΣΠ με αποτέλεσμα να τους απωθήσουν.

Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο μέλη της ΠΑΣΠ, ενώ αμέσως έφτασαν στο σημείο διασώστες του ΕΚΑΒ που τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες. Λίγο μετά, κλήθηκε και ασθενοφόρο το οποίο παρέλαβε τους τραυματίες και τους μετέφερε στο νοσοκομείο.


Στη συνέχεια, τα επεισόδια συνεχίστηκανεντός του Πολυτεχνείου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ατόμων με κουκούλες και κράνη έδιωξαν με τη βία όσους φοιτητές ήταν εντός του κτιρίου.

Αυτή την ώρα, επικρατεί ηρεμία. 

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά
καταδίκασε τις βιαιότητες «και τους τραμπουκισμούς που αμαυρώνουν τη μνήμη της εξέγερσης και αποτελούν θλιβερό παράδειγμα του φαινομένου υιοθέτησης της βίας απ' όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοινωσή της για τις επιθέσεις εις βάρος  φοιτητών έξω από τη πύλη του Πολυτεχνείου.

«Η εξέγερση του  Πολυτεχνείου, 39 χρόνια μετά, εκφράζει πολλαπλά μηνύματα. Ο αγώνας για  τη δημοκρατία και την ελευθερία  είναι τα πιο σημαντικά. Οι φοιτητές που συμμετείχαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 δεν χρησιμοποίησαν τη βία στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τη χούντα, αντίθετα το "είμαστε άοπλοι" ακόμα και σήμερα προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση για τη δύναμη της ψυχής τους.

Η καπήλευση  της μνήμης του Πολυτεχνείου από  όσους πιστεύουν κάθε φορά ότι  μπορούν, είτε να αποφασίζουν ποιος  έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου, είτε να κλειδαμπαρώνουν σύμβολά της σε κομματικά γραφεία, αποτελεί διαστρέβλωση του νοήματός της και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τους πολίτες με δημοκρατική συνείδηση».

Την ίδια ώρα, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου έχουν ήδη ξεκινήσει με καταθέσεις στεφανιών στο χώρο του Ιδρύματος στην οδό Πατησίων, ενώ το μεσημέρι, οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί κατά το τριήμερο στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Οι πανεπιστημιακές σχολές του κέντρου της Αθήνας έκλεισαν από το βράδυ της Τετάρτης και θα παραμείνουν κλειστές ως το τέλος της πορείας το Σάββατο το βράδυ 17 Νοεμβρίου, που ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις της επετείου.

Να σημειωθεί ότι οι πύλες του Ιδρύματος θα ανοίγουν το πρωί και θα κλείνουν κάθε βράδυ. Μέσα στο χώρο θα παραμένουν για περιφρούρηση φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Πολυτεχνείου.

Ήδη ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η ακαδημαϊκή κοινότητα για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων καθ΄όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοργανωτές μελετούν το ενδεχόμενο να οργανώσουν μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου πρωτότυπες εκδηλώσεις μνήμης, εκτός από τις καθιερωμένες εκθέσεις και ομιλίες.

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει την Παρασκευή στην πλειοψηφία των σχολείων, όπου επίσης οργανώνονται εκδηλώσεις για τη σημασία και το νόημα της επετείου.

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου