Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Το χάσμα ΔΝΤ-ΕΕ καθυστερεί τη δόση-Νέο Εurogroup στις 20 Νοεμβρίου

Χάσμα απόψεων εξακολουθεί και χωρίζει το ΔΝΤ και τους 17 εταίρους στην ΕΕ για το πως θα γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Πάρα την πολύωρη συζήτηση χθες στο Eurogroup δεν έχει επιτευχθεί καμία ουσιαστική πρόοδος παρεκτός της κοινής πια εκτίμησης ότι το χρέος θα είναι 144% του ΑΕΠ το 2020 αν δεν γίνει κάτι.
Τα δύο μέρη ξεκίνησαν τη συζήτησή τους με μια απόκλιση 8 μονάδων στις εκτιμήσεις τους.


Συζήτηση και όχι απόφαση στις 20 Νοεμβρίου:

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Γιούνκερ οι 17 και το ΔΝΤ θα συνεχίσουν στις 20 Νοεμβρίου να αναζητούν τρόπους να «σβήσουν» από την εξίσωση της βιωσιμότητας περί τα 50 δισ. ευρώ ως το χρονικό όριο του 2020, αλλά και θα προσπαθήσουν να βρουν πως θα καλυφθεί η χρηματοδότηση του ίδιου του προγράμματος από το οποίο λείπουν 32,6 δισ. - χρήματα που η Ελλάδα έχει ανάγκη για να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός.

Η Ελλάδα πήρε την επιμήκυνση:

Ευχάριστη εξέλιξη αποτελεί ότι για πρώτη φορά επισήμως το Εurogroup παραδέχθηκε και αποφάσισε ότι όλοι οι υπολογισμοί γίνονται λαμβάνοντας υπόψιν την επιμήκυνση των στόχων για το έλλειμμα, που δίνεται στην Ελλάδα σε αναγνώριση των θυσιών των πολιτών και της φιλόδοξης νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας της περασμένης Τετάρτης και Παρασκευής. Ο υπουργός οικονομικών κ.Στουρνάρας παρουσίασε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως μια πρώτη επιτυχία και ευχαρίστησε τους ομολόγους του για τις θετικές αναφορές που περιέχονται στο κοινό ανακοινωθέν για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί.

Το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων:

Ταυτόχρονα τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν τις εθνικές τους διαδικασίες (κοινοβούλια) πριν και μετά τις 20 Νοεμβρίου κατά το δοκούν - αρκεί εν τω μεταξύ να συντρέχουν οι εξής συνθήκες:

1. η Ελλάδα να ολοκληρώσει κάποιες υπολειπόμενες πρότερες δράσεις, μεταξύ των οποίων και η νομοθέτηση της αυτόματης λήψης μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων,
2. η Τρόικα και το EWG-EFC (euro working group - economic and financial committee) να έχουν κάτι να προτείνουν για το κενό και το χρέος
3. και σε όλα τα παραπάνω να συμφωνήσει και το ΔΝΤ...

Ειδικά για την πρώτη συνθήκη η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει μέτρα και κανόνες «μαξιλάρι» πέραν των μέτρων που ψηφίστηκαν από τη βουλή, να προβλέψει ένα αυτοματισμό και να επισπεύσει την εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών αλλαγών από το επίπεδο της νομοθεσίας στο επίπεδο της διοίκησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση ο έλεγχος της τρόικας δεν θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί με βάση το γραπτό ανακοινωθέν, αλλά ο Έλληνας υπουργός θεωρεί ότι ως το Σάββατο θα έχει αντιμετωπιστεί και αυτή η εκκρεμότητα.

Το Δεκέμβρη το νωρίτερο η δόση:

Αν και μόνο όταν όλες οι προϋποθέσεις συντρέχουν το Εurogroup θα συνεδριάσει και πάλι, αν προλάβει με τηλεδιάσκεψη (πιθανώς στις 26 Νοεμβρίου), ή αλλιώς το θέμα θα περάσει από την τακτική συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου. Αν και πάλι οι εταίροι και το ΔΝΤ δώσουν τα χέρια η δόση μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα πριν από τις γιορτές - είναι εφικτό λέει πηγή της Κομισιόν με γνώση των συζητήσεων - σε κλειστό λογαριασμό υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στην Ελλάδα παραμένει ο κλειστός λογαριασμός:

Ακόμα όμως και αυτός ο λογαριασμός θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε σχέση με τη σημερινή του μορφή, να ενισχυθεί εποπτικά - άγνωστο πως - ακόμα και με εμπλοκή της ΕΚΤ η των εταίρων. Η δόση θα φτάσει εκεί στο σύνολό της (δηλαδή με οροφή τα 31,3 δισ.) αλλά σε τμήματα που θα σχετίζονται με τις δυνατότητες και τις αντοχές του EFSF. Το τελευταίο ωστόσο αποτελεί απλά μια τεχνική λεπτομέρεια που δεν επηρεάζει τις αντοχές τις ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι αποφεύχθηκε ο λογαριασμός σε αυτή τη φάση να μεταφερθεί στην ΕΚΤ, εκτός Ελλάδος.

Δεν τα βρίσκουν για το χρέος:

Ενδεικτικό του κλίματος διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ ήταν το, αν μη τι άλλο, χαριτωμένο περιστατικό μεταξύ του προέδρου Γιούνκερ και της Κρ.Λαγκάρντ σε σχέση με το χρονικό όριο του 2020. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ μασώντας τις λέξεις του στην κυριολεξία και απομακρυνόμενος από το μικρόφωνο, για να μην ακούσει η κ.Λαγκάρντ, ψέλλισε «2022». Όταν η γενική διευθύντρια του ταμείου επανήλθε στο θέμα επιμένοντας στο 2020, υπερτονίζοντας τη σημασία του τι σημαίνει για το Ταμείο βιωσιμότητα, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ επανέλαβε με το ίδιο τέχνασμα τη δική του χρονολογία: «2022, δεν κάνω πλάκα». Η Κρ.Λαγκάρντ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της και με ένα μορφασμό όλο δυσαρέσκεια συνέχισε με το επόμενο θέμα.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση του real.gr επιβεβαίωσε ότι πολλά εργαλεία, όπως η μείωση των επιτοκίων, η επαναγορά χρέους και η έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι στο τραπέζι, όμως καμία λύση δεν έχει προτεραιότητα έναντι κάποιας άλλης και γενικώς το Συμβούλιο δεν έχει καταλήξει. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση της Κρ.Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ προβληματίζεται πολύ έντονα για την αξιοπιστία του καθώς εμπλέκεται σε μια διαμάχη με την ΕΕ που εκ των προτέρων προσκρούει σε διάφορα πολιτικά στεγανά. Η ΕΕ αποκλείει ένα κούρεμα των επίσημων δανείων σε αυτή τη φάση και οι τεχνικές υπηρεσίες του ταμείου αποδομούν τη μια μετά την άλλη τις εναλλακτικές των εταίρων. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς καν να έχει προσδιοριστεί το επιπλέον ποσό που θα πρέπει να δανείσουν οι 16 στην Ελλάδα, με αρκετούς από αυτούς να έχουν αρχίσει ήδη να δυσανασχετούν. Κανείς συνεπώς δε μπορεί να προεξοφλήσει ούτε την απόφαση των κοινοβουλίων ούτε το αποτέλεσμα της κόντρας ΔΝΤ-ΕΕ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει βρεθεί, όπως ανέφερε ο επίτροπος Ρεν, ο τρόπος για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός με αφορμή τα γραμμάτια της Παρασκευής. Όσο διαρκούν οι συζητήσεις οι 17 θα εξασφαλίζουν την Ελλάδα από τέτοια ατυχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ την κοινή ανακοίνωση των 17 υπουργών Οικονομικών 

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου