Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Εθνικό Αρχαιολογικό: «Εχει θησαυρούς για ...δέκα μουσεία»

«Πολιτισμό έχουμε. Πολιτική δεν έχουμε» λέει ο δρ Γεώργιος Κακαβάς. «Σκοπός μας είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει εξωστρέφεια και μέσα από νέες πρωτοποριακές δραστηριότητες να τεθούν οι προϋποθέσεις για την αύξηση της επισκεψιμότητάς του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νέος αναπληρωτής διευθυντής του ΕΑΜ, στην άτυπη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Κακαβάς, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Αύγουστο και όντας ήδη διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου από τον Φεβρουάριο 2012, θεωρεί τη θέση αυτή πρόκληση.

«Πρόκειται για το καλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, το πρώτο σε ζήτηση σε όλες τις εκθέσεις, με έναν τεράστιο θησαυρό αρχαίων αντικειμένων από όλες τις ανασκαφές της Ελλάδας και ένα απόθεμα που θα μπορούσε να ''γεμίσει'' άλλα 10 αρχαιολογικά μουσεία»,
δήλωσε με έμφαση, τονίζοντας παράλληλα το καταπληκτικό δυναμικό των ανθρώπων που το στελεχώνουν.

Υπόσχεται πολλά, μέχρι και να ''ζωντανέψει'' μια αίθουσα του Μουσείου για το κοινό, με τρόπο που προς το παρόν δεν αποκαλύπτει. Βασίζεται ωστόσο σε μια ιδέα που εφαρμόστηκε με επιτυχία σε ρωσικά μουσεία.

Ενα από τα πρώτα μελήματά του είναι η συμμετοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Google Art Project. Επίσης, όπως πληροφόρησε, στις 9 Μαΐου 2013 ξεκινά η έκθεση «Σφραγίζοντας την ιστορία. Θησαυροί από ελληνικά μουσεία και συλλογές», στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Με χορηγούς την Alpha Bank, το ΙΚΕΑ Βουλγαρίας και την «Ακτωρ» Βουλγαρίας, η έκθεση θα περιλαμβάνει κυρίως σφραγιδόλιθους και θα έχει ως «άξονες» τη Δημοκρατία, τη θέση του ηγέτη μέσα στην ιστορία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Παιδεία και άλλες μεγάλες έννοιες.

Το Ναυάγιο

Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, η περιοδική έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, πρόκειται να παραταθεί στο ΕΑΜ μέχρι τον Αύγουστο του 2013, καθώς έχει ανεβάσει την επισκεψιμότητα κατά 71%.

Ο δε τόμος «Η τεχνολογία του πλοίου, του φορτίου, του Μηχανισμού», με μοναδικές πληροφορίες για την τεχνολογία στην αρχαιότητα, εκδόθηκε μόλις πρόσφατα με χορηγία της Cosmote.

Στην «εξωστρέφεια» του ΕΑΜ συγκαταλέγονται ταινίες στην αγγλική γλώσσα και άλλου είδους εκδηλώσεις (μουσική, θέατρο, χορός) που θα πραγματοποιηθούν στον κήπο αλλά και μέσα στις αίθουσες του Μουσείου. Ωστόσο, ο κ. Κακαβάς επιθυμεί την περίφραξη του μουσείου.

Ομως, το ζήτημα είχε συζητηθεί προ ολίγων ετών σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ύστερα από επεισόδια που είχαν γίνει στην περιοχή και είχε απορριφθεί. Κι αυτό γιατί το μουσείο είναι συνυφασμένο με την πλατεία και τον κήπο του, που προσδίδουν στο σύνολο μνημειακό χαρακτήρα αλλά και γιατί, επί της ουσίας, είναι μειωτικό για μια δημοκρατία να βάζει τα μουσεία της πίσω από κάγκελα.

Ο κ. Κακαβάς είπε ότι η πρότασή του θα επανέλθει στο ΚΑΣ.

Τέλος, δήλωσε αποφασισμένος να αυξήσει το προσωπικό (που σήμερα είναι 129 άτομα) μέσω πρόσληψης από ΜΚΟ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr

ΠΗΓΗ: Έθνος ΚΑΙ ta-anilia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου