Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Μοσκοβισί:"Να μπει και η Ρωσία στην τρόικα για την Κύπρο!"

Η Ε.Ε λόγω της σύγκρουσης που είχε και του μερικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζει στην περίπτωση της Ελλάδας με το ΔΝΤ, προχώρησε με σχετική δήλωση του Γάλλου ΥΠ.ΟΙΚ Πιερ Μοσκοβισί σε μια κίνηση "ματ" με την οποία καλεί τη Ρωσία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου και κατά αυτόν τον τρόπο να αντικαταστήσει η Ρωσία το ΔΝΤ στην περίπτωση που το Δειθνές Ταμείο εξακολουθήσει να έχει ενδοιασμούς για τον το κυπριακό πακέτο διάσωσης των τραπεζών της που καταστράφηκαν από τα ελληνικά ομόλογα.

Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιες θετικές επιπτώσεις γιατί αφενός η τρόικα θα γινόνταν αμιγώς ευρωπαϊκή κρατώντας τον αμερικανικό παράγοντα (που κυριαρχεί στο ΔΝΤ), εκτός και θα αναγνώριζε πλέον ότι η Ρωσία, η οποία βιώνει ένα οικονομικό boom ανάλογο με αυτό της Κίνας, αποτελεί φυσικό σύμμαχο για την Ε.Ε και όχι αντίπαλο.
Ένα εικοσιτετράωρο ύστερα από τη δήλωση του Ρώσου υπουργού οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, με την οποία απομάκρυνε την προοπτική, η Ρωσία να δώσει το δάνειο των 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ στην Κύπρο, επειδή όπως υποστήριζε "οι ανάγκες της Λευκωσίας θα καλυφθούν από την ΕΕ'', μια κίνηση του Γάλλου ομολόγου του άλλαξε τα δεδομένα.
Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup o Πιερ Μοσκοβισί εισηγήθηκε τη συμμετοχή και της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου προς την Κύπρο. Η Γαλλική αυτή στάση σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Figaro" που αποκάλυψε και τη σχετική είδηση, έγινε επειδή το ΔΝΤ εμφανίζεται διστακτικό στο να συνεισφέρει στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου.
Φυσικά εάν συμβεί κάτι τέτοιο αλλάζουν τα δεδομένα και στην περίπτωση της Ελλάδας, καθότι λόγω αυτού του προηγούμενου η Ρωσία θα είναι σε θέση να βοηθήσει οικονομικά την χώρα μας.
Δεν ξέρουμε κατα πόσον η Ρωσία θα δεχόταν κατι τέτοιο πέραν της Κύπρου και πιθανόν της Ελλάδας, χωρες με τις οποιες έχει ισχυρά γεωστρατηγικά συμφέροντα, και αυτό γιατί το βέβαιο είναι ότι η εξέλιξη αυτή θα επιταχύνει την δημιούργία του  παραλληλου ΔΝΤ από τους BRICS
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου