Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Σκανδαλίδης:«Να καλέσει τους πάντες σε ανοικτό συνέδριο»

Ο Κώστας Σκανδαλίδης τοποθετήθηκε για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ εν όψει του συνεδρίου. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε: «Εγώ πιστεύω ότι ζούμε πάλι μια φάση στο ΠΑΣΟΚ προσωποποίησης των αντιπαραθέσεων κι αυτό είναι άσχημο. Εγώ θέλω ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση, η πρωτοβουλία που παίρνει λεκτικά, που τη λέει, να την εννοεί στην πράξη. Δηλαδή. Να πει: Ελάτε όλοι... όλοι, κινήσεις, τάσεις, ρεύματα, διαδικασίες, πρόσωπα, διαγραμμένοι, μη διαγραμμένοι σε ένα ανοικτό συνέδριο να συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.



Και πρόσθεσε: «Σας θυμίζω ότι το συνέδριο το 1996 έφερε νίκη στις εκλογές όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν 11 μονάδες πίσω. Γιατί; Γιατί έδειξε μια διαδικασία, ένα κόμμα που είχε εσωτερικά τη δύναμη της ανασυγκρότησης. Το ΠΑΣΟΚ θα πεθάνει όσο δεν βγαίνει η δύναμη της ανασυγκρότησης. Εγώ πιστεύω σε αυτήν. Να καλέσει τους πάντες σε ένα ανοικτό συνέδριο. Να βγάλουμε τα μάτια μας, να συνθέσουμε απόψεις. Να αποφασίσουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε όλοι μαζί. Και να αποδεχτούμε τη δομή και τη λειτουργία ενός συλλογικού επιτέλους κόμματος που υπολογίζει ξανά τη βάση του και ξαναέρχεται στην κοινωνία. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα που έχουμε σήμερα».

Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του σήμερα στο περιοδικό «Επίκαιρα» ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρει ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εξελιχθεί σε πυλώνα αναδημιουργίας της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

«Μπροστά μας διαγράφεται ένα δίλημμα και ανοίγονται δύο δρόμοι: Θα επιστρέψουμε την οριστική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα μικρό κόμμα-προσάρτημα στο άρχον συγκρότημα εξουσίας και συμφερόντων; Ή θα ανατάξουμε το Κίνημά μας ως σύγχρονο φορέα των κινημάτων, των αγώνων, των ιδεών της μεταρρυθμιστικής και σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς;» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

Και προσθέτει: «Ακολουθώντας τον πρώτο δρόμο, υποτασσόμαστε μοιρολατρικά στη συγκυρία, εξαντλούμε και τα τελευταία περιθώρια ανάκαμψης οδηγούμαστε στη συρρίκνωση και τη διάλυση πριν από το τέλος της κρίσης. Το φάντασμα της ΕΔΗΚ του Μαύρου και μετέπειτα του Ζίγδη πλανάται ήδη στον ορίζοντα κι ας κάνουν κάποιοι όνειρα ότι μπορούμε να μετεξελιχθούμε στους «Φιλελεύθερους» του Γκένσερ ή τους «Σοσιαλιστές» του Κράξι».
Ο κ. Σκανδαλίδης επικεντρώνει την πρότασή του για αλλαγή πλεύσης του κόμματος σε τρία βήματα και ζητά να πάρουν όλοι θέση:

«Το πρώτο βήμα αφορά στον επανακαθορισμό της σχέσης μας με την κυβέρνηση στη βάση της στρατηγικής μιας αυτονομίας και της κριτικής υποστήριξης ενός συγκεκριμένου και επικαιροποιημένου προγράμματος που πρέπει να καταθέσει ξανά ο πρωθυπουργός χωρίς καμία συμμετοχή μας στην καθημερινή διαχείριση της εξουσίας και την κατανομή θώκων στη διοίκηση», γράφει ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Και σημειώνει: «Το δεύτερο βήμα αφορά στην πρωτοβουλία μας για ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με τη διαμόρφωση σχέσεων συμπόρευσης, συμπαράταξης και μακροπρόθεσμης συνεργασίας των δυνάμεων που συναποτελούν την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη σε όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς... Σχέσεις με όρους ισοτιμίας και χωρίς ηγεμονισμούς, που έχουν στόχο την εκλογική σύμπραξη και αφήνουν ανοιχτό το θέμα της συγχώνευσης διαφορετικών δυνάμεων σε ενιαίο φορέα».

Συνεχίζει δε αναφέροντας: «Το τρίτο βήμα αφορά στην επιστροφή μας στην κοινωνία και την ανασύσταση του Κινήματός μας από τα κάτω, σε συνθήκες πλήρους εσωκομματικής Δημοκρατίας και συλλογικότητας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένα πραγματικά δημοκρατικό συνέδριο θα προτάξει τη νέα πολιτική και ιδεολογική μας οριοθέτηση, θα αποφασίσει όλες τις κρίσιμες πολιτικές, θα κατοχυρώσει τις νέες συλλογικές δομές και θα εκλέξει τα νέα μας όργανα στη βάση αυτών των αποφάσεων».

Στην κατακλείδα του στο άρθρο στα «Επίκαιρα» ο Κώστας Σκανδαλίδης γράφει: «Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δικαιούται επιτέλους ένα Συνέδριο αναγέννησης. Στο Συνέδριο αυτό θα αξιώσουμε με το ηθικό δικαίωμα του απλού μαχόμενου μέλους την επανεκκίνηση του Κινήματος ως πυλώνα αναδημιουργίας της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Είναι το έσχατο χρέος μας στον τόπο και την ιστορία».

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου