Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Θρίλερ για γερά νεύρα στην Αλγερία

Πολλοί όμηροι είναι νεκροί στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία και η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν-Μαρκ-Ερό.

Όπως είπε ο Ερό, συνομίλησε με τον αλγερινό πρωθυπουργό, ο οποίος του επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ότι ο αριθμός των νεκρών και η υπηκοότητά τους δεν είναι ακόμα γνωστά.

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλγερινό ομόλογό του ότι η επιχείρηση στην έρημο της Αλγερίας συνεχίζεται με την καταδίωξη των ενόπλων και την αναζήτηση των ομήρων.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας δήλωσε ότι 18 ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση των ομήρων, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα των ισλαμιστών, η οποία επετέθη εναντίον του συγκροτήματος αριθμούσε 30 άνδρες. Στο μεταξύ, από πηγή των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας έγινε γνωστό πως μια ομάδα ισλαμιστών μαχητών βρίσκεται ακόμη σήμερα μέσα στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Μάλιστα, η οργάνωση που συνδέεται με την αλ-Κάιντα και υποστηρίζει πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση και τη σύλληψη ομήρων, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει κι άλλες επιχειρήσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της οργάνωσης.

Η οργάνωση Μουλατχαμίν προειδοποίησε τους Αλγερινούς να «μείνουν μακριά από τις εγκαταστάσεις ξένων εταιρειών καθώς θα χτυπήσουμε ξανά εκεί που δεν το περιμένουν», μετέδωσε το ANI.

Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί αμέσως, όμως το ANI διατηρεί στενές σχέσεις με την οργάνωση που έχει επικεφαλής τον Μοχτάρ Μπελμοχτάρ.

Στο Δουβλίνο, ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Ίμον Γκίλμορ επιβεβαίωσε πως οι όμηροι ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά όταν ο αλγερινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον της φάλαγγας των πέντε οχημάτων που μετέφεραν απαγωγείς και ομήρους χθες Πέμπτη στο Ιν Αμένας.

Ο Γκίλμορ μίλησε στο CNN αφού προηγουμένως είχε μιλήσει με την οικογένεια του 36χρονου ομήρου Στίβεν Μακφάουλ, ο οποίος κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία και επωφελήθηκε από τη σύγχυση για να διαφύγει όταν ο αλγερινός στρατός επιτέθηκε στα οχήματα με τα οποία ισλαμιστές μαχητές επιχειρούσαν να μεταφέρουν τους ομήρους που έπεσαν στα χέρια τους στην εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως ο ιρλανδός όμηρος βρισκόταν στο μοναδικό από τα πέντε οχήματα της φάλαγγας που δεν επλήγη από πυρά.

"Μου είπαν πως τους υποχρέωσαν να φορέσουν ζώνες με εκρηκτικά", πρόσθεσε ο υπουργός στη συνέντευξη αυτή.

Ο Στίβεν Μακφάουλ εργαζόταν στην εγκατάσταση ως επόπτης μηχανικός. Είχε εργαστεί για καιρό στην Αφρική.

Η αλγερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει μία σαφή εικόνα για την χτεσινή επιχείρηση, ωστόσο, μέχρι στιγμής,  νεκροί είναι έξι όμηροι, την στιγμή που δεκάδες άλλοι αγνοούνται. Τουλάχιστον εννέα ξένοι όμηροι κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ  έσπευσε να δηλώσει πως οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαία την συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στην πρώην γαλλική αποικία, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός  Ντέιβιντ Κάμερον ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του όπου θα αποσαφήνιζε την σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία  ζητά τον άμεσο τερματισμό της  επιχείρησης στο Μάλι.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε αποφάσισε να στείλει 200 στρατιώτες , ανάμεσά τους και 3 Ελληνες, στην πρώην γαλλική αποικία οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν το στρατό της χώρας προκειμένου να εξοντώσει τους ισλαμιστές αντάρτες που στόχο έχουν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι γαλλικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με δύο Γάλλους που κατάφεραν να διαφύγουν από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας, όπου ισλαμιστές αντάρτες τους κρατούσαν ομήρους μαζί με εκατοντάδες άλλους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

ΠΗΓΗ protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου