Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Εισαγγελική πρόταση-καταπέλτης

Της Αννας Κανδύλη από το real.gr

Με μεθόδους και τακτικές μαφιόζικης οργάνωσης παρομοιάζει ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Καραγιάννης τις εγκληματικές δραστηριότητες του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορούμενών του, στην πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Στις 340 σελίδες της πρότασης, ο εισαγγελέας είναι «καταπέλτης» τόσο για τον πρώην υπουργό και τους συνεργάτες του όσο και για τα μέλη της οικογένειάς του, και ειδικότερα για την κόρη του Αρετή και τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, οι οποίες, σύμφωνα με τον Π. Καραγιάννη, γνώριζαν τα πάντα.


«Κατένειμαν ρόλους»

Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφεται με ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τρόπο το πώς δρούσε η ομάδα επί σειρά ετών προκειμένου να κρύψει το μαύρο χρήμα από τις μίζες των εξοπλιστικών: «Ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο εκ των συγκατηγορούμενών του Νικόλαος Ζήγρας διηύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν ρόλους. Ο Νικόλαος Ζήγρας ήταν δικαιούχος των εταιρειών Bluebell S.A., Nobilis, Torcaso, P&A Investment S.A., στις οποίες διοχετεύονταν τα χρήματα της δωροδοκίας και ο ίδιος (ο Ακης Τσοχατζόπουλος) πραγματικός ιδιοκτήτης. Η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου ήταν η φορολογική εκπρόσωπος τουλάχιστον των τριών πρώτων εκ των εταιρειών αυτών και λογίστρια τόσο αυτών όσο και της οργάνωσης, καθώς και εκπρόσωπος της Torcaso από 3-5-2000 έως 30-4-2007 και της Bluebell από την έναρξή της τον Νοέμβριο του έτους 1998 έως τη λήξη της στις 2-6-2005. Ο Σπύρος Χατζηνικολάου ήταν μέλος του διοικητικού Συμβουλίου, διευθυντής και εκπρόσωπος της Torcaso, ο Γεώργιος Σαχπατζίδης εμφανιζόταν ως δήθεν αληθινός ιδιοκτήτης της Torcaso από το έτος 2006 και μετά, η Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα υπήρξε εκπρόσωπος της Nobilis, ο Νικόλαος Γεωργουλάκης εμφανιζόταν ως δήθεν ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας μετά το έτος 2004 έως το έτος 2010, οι δε λοιποί μετέρχονταν διάφορες πράξεις νομιμοποίησης της παράνομης περιουσίας, είτε αποκρύπτοντας είτε μετατρέποντας είτε κατέχοντας είτε αποκτώντας είτε διαχειριζόμενοι μέρος της παράνομης περιουσίας αυτής, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από παράνομη δραστηριότητα».

Ιδιαίτερα για τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο εισαγγελέας είναι... καταπέλτης: «Κατά το διάστημα από τις αρχές Μαΐου 1998 έως τις 16 Απριλίου 2010, ενεργώντας από κοινού με τον Νικόλαο Ζήγρα, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε και μετέτρεψε περιουσία που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα, επιχειρώντας σειρά κινήσεων και συναλλαγών σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς φορείς, για τη μεταφορά της περιουσίας αυτής από την αλλοδαπή στην Ελλάδα, με σκοπό να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση και να παρεμποδιστεί ο εντοπισμός τους από τα ελεγκτικά όργανα στην Ελλάδα, όπου τελικά μεταφέρθηκε η περιουσία αυτή. Για την επίτευξη του προαναφερόμενου σκοπού πραγματοποίησε μια σειρά συναλλαγών, χρησιμοποιώντας περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ελβετίας και διάφορους ενδιάμεσους δήθεν δικαιούχους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως τον Νικόλαο Ζήγρα, τον Γεώργιο Σαχπατζίδη, τον Αστέριο Οικονομίδη, τις εταιρείες Bluebell S.A., Nobilis, Torcaso, P&A Investment S.A. κ.λπ. Μέσω αυτών διακινήθηκαν τα χρήματα της δωροδοκίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επενδύθηκαν, αποκτήθηκαν με αυτά ακίνητα από τα ανωτέρω και άλλα πρόσωπα, ή κυκλοφόρησαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα προς την αφάνεια…».

Διαβάστε σε PDF αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου