Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

H ύστατη μάχη του Ούγκο Τσάβες

Σύγχυση προκαλεί η ειδησεογραφία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μετά την οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού από την οποία προσεβλήθη μετά την τελευταία εγχείρηση στην Αβάνα της Κούβας.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο Ούγκο Τσάβες βρίσκεται σε κώμα, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν πως έχει τεθεί σε καταστολή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση μετά και την τέταρτη εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη για να του αφαιρεθεί καρκινικός όγκος.


Πέρα όμως από τις ιατρικές επιπλοκές, ανακύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα, αφού το συνταγματικό έτος αρχίζει στη Βενεζουέλα στις 10 Ιανουαρίου, οπότε και ο Ούγκο Τσάβες, νικητής των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, θα έπρεπε κατά το σύνταγμα να ορκιστεί - πράγμα αδύνατον, λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Κατά τους συνεργάτες του και κυρίως κατά τον αντιπρόεδρο της χώρας, που έχει χριστεί και επισήμως διάδοχός του, ο Ούγκο Τσάβες μπορεί να ανακηρυχθεί εκ νέου πρόεδρος και να ορκιστεί αργότερα, όχι ενώπιον του σώματος της Βουλής, αλλά ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το σύνταγμα της χώρας προβλέπει με ειδική διάταξη το ενδεχόμενο τέτοιας εξέλιξης.

Κρίσιμη η κατάσταση για τον Ούγκο Τσάβες αλλά και τη Βενεζουέλα

Τι θα γίνει αν δεν ορκιστεί -όπως προβλέπει το σύνταγμα στη Βενεζουέλα- ο Ούγκο Τσάβεζ στις 10 Ιανουαρίου; «Η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Τσάβεζ για άλλη μια εξάχρονη θητεία μπορεί να αναβληθεί, αν δεν καταστεί δυνατό να παραστεί σ’ αυτή λόγω της μάχης που δίνει ενάντια στον καρκίνο, μετά τη νέα εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της Αβάνα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Νικόλας Μαδούρο.

Στην εξουσία από το 1999, ο 58χρονος σοσιαλιστής ηγέτης Ούγκο Τσάβεζ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και πλέον των τριών εβδομάδων. Το κομματικό του περιβάλλον ανέφερε ότι η υγεία του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την τέταρτη εγχείρηση στον γοφό (για καρκίνο που δεν προσδιορίζουν τη μορφή του).

Η αντιπολίτευση, αμφισβητώντας τη δυνατότητα να παρουσιαστεί ο Τσάβεζ έως τις 10 Ιανουαρίου -υποστηρίζουν τη φήμη πως είναι ετοιμοθάνατος-, ζητούν να εφαρμοστούν οι συνταγματικές διαδικασίες με την παραίτησή του.

Ο Μαδούρο, ωστόσο, κρατώντας στο χέρι αντίγραφο του συντάγματος, υποστήριξε ότι «τίποτε δεν αποκλείει το να ορκιστεί αργότερα, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας».

«Ο πρόεδρος έχει τις αισθήσεις του και δίνει μάχη για να αναλάβει» είπε ο Μαδούτο, που επισκέφτηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Αβάνα τον άνθρωπο που τον επέλεξε για διάδοχό του. «Σύντομα ο Κομάντερ θα είναι κοντά μας» κατέληξε.

Παρά τις προσπάθειες του Μαδούρο και της κυβέρνησης να πείσουν ότι ο Τσάβεζ παραμένει πρόεδρος και έχει ελπίδες να αναρρώσει, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι «πάσχει από σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα».

Στα κοινωνικά μέσα, πάντως, οργιάζουν οι φήμες ότι ο μεταστατικός καρκίνος από τον οποίο πάσχει είναι ανίατος.


Οι εγχειρήσεις

Στα τέλη περιοδείας του στη Βραζιλία και στον Ισημερινό, ο Τσάβες έφτασε στην Αβάνα υποστηριζόμενος από μπαστούνι, για να αποφανθούν οι γιατροί σχετικά με τον πόνο στο γόνατό του. Έπειτα από λεπτομερείς εξετάσεις, όμως, αποφασίστηκε να υποβληθεί σε δύο επείγουσες επεμβάσεις, η πρώτη για ένα απόστημα στη λεκάνη και η δεύτερη για την αφαίρεση ενός όγκου «μεγέθους μπάλας του μπέιζμπολ», σύμφωνα με τον ίδιο τον Τσάβες.

Ο Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο ο Τσάβες θεωρεί πολιτικό του μέντορα, μετατράπηκε κατά τον ίδιο και σε «προσωπικό του γιατρό», που τον συνόδευε σε όλες τις συνεδρίες της χημειοθεραπείας στην οποία υποβλήθηκε στην Αβάνα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και η διάδοχός του Βίλμα Ρούσεφ τον παρότρυναν να συνεχίσει τη θεραπεία του στο πιο φημισμένο και εξειδικευμένο συρολιβανικό νοσοκομείο του Σάο Πάολο, όμως ο Τσάβες εμπιστευόταν την υγεία του μόνο στα χέρια των Κουβανών γιατρών.

«Στην Κούβα τού εξασφάλιζαν δύο πρωταρχικής σημασίας στοιχεία για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας: ασφάλεια και μια πολιτική διαχείριση των πληροφοριών» υπογραμμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κοινωνιολόγος Ινάσιο Άβαλος.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο Τσάβεζ χάσει τη μάχη με τον καρκίνο ή καταστεί ανίκανος να κυβερνήσει;

Η ξαφνική απουσία του Τσάβεζ από την πολιτική σκηνή θα είναι ένα ισχυρότατο σοκ για τη Βενεζουέλα. Ο χρηματοδοτούμενος από το πετρέλαιο σοσιαλισμός τον έχει καταστήσει ήρωα για τα λαϊκά στρώματα, ενώ οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν πως επιδιώκει να εφαρμόσει «δικτατορικό καθεστώς τύπου Κάστρο».

Σε περίπτωση οριστικής απουσίας του, νέες εκλογές θα πρέπει να γίνουν, με αντιπάλους τον σημερινό αντιπρόεδρο -και πρώην οδηγό λεωφορείου-, τον 50χρονο Νίκολας Μαδούρο, και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον 40χρονο Χενρίκε Καπρίλες, κυβερνήτη της επαρχίας Μιράντα.

Ο Καπρίλες είχε χάσει από τον Τσάβεζ στις εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά κατορθώνοντας να πάρει το 44% των ψήφων.

Έτσι, έχουν αυξηθεί οι κρεμλινολογικού ύφους αναλύσεις για την κρίσιμη πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Από τη μία, ο Μαδούρο και οι οπαδοί του Τσάβεζ πιστεύουν ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η υγεία του και θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να διασφαλίσουν τη διαδοχή.

Την πολιτική κατάσταση στην Βενεζουέλα την παρακολουθούν στενά οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που έχουν ωφεληθεί από την προεδρία του, αλλά και οι πάσης φύσεως επενδυτές στις ελεγχόμενες από το κράτος ενεργειακές επιχειρήσεις. Και φυσικά, οι ΗΠΑ.

Tο γνωστό για τις σχέσεις του με τη CIA «γραφείο σκέψης» Stratfor πρόβλεψε αυτήν την εβδομάδα ότι «πολύ σύντομα επίκειται ταραχώδης αλλαγή στη Βενεζουέλα».


 Η καριέρα του Τσάβεζ


1992: Επικεφαλής ανεπιτυχούς πραξικοπήματος εναντίον του τότε προέδρου Κάρλος Πέρες

1999: Κερδίζει τις εκλογές και αναλαμβάνει πρόεδρος

2006: Επανεκλέγεται πρόεδρος για δεύτερη εξαετή θητεία

2011: Αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται στην Κούβα για δύο εγχειρήσεις για καρκίνο

2012: Επανεκλέγεται πρόεδρος αλλά και υποβάλλεται σε ακόμη δύο εγχειρήσεις


Θεωρίες συνωμοσίας


Πέντε Νοτιοαμερικανοί πρόεδροι και πρώην πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένου του Τσάβεζ, διαγνώστηκε πρόσφατα ότι πάσχουν από καρκίνο. Από το πολιτικό περιβάλλον του Τσάβεζ, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο «Αμερικανοί πράκτορες να προκάλεσαν την ασθένεια στον πολιτικό αντίπαλο των ΗΠΑ με την παροχή κάποιας άγνωστης ουσίας μέσω ένεσης ή τροφής». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ήταν φυσικό, απέρριψε τη «θεωρία συνωμοσίας».

Είναι, όμως, δυνατό να προκαλέσει κάποιος καρκίνο; Οι γιατροί υποστηρίζουν πως, ακόμα κι αν εισαχθούν με ένεση καρκινικά κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό, η ασθένεια κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εκδηλωθεί, επειδή τα ανώμαλα κύτταρα θα πρέπει να διεισδύσουν και να αναπτυχθούν αντιστεκόμενα στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο, όπως έχουν δείξει τα πειράματα, τις περισσότερες φορές τα υπερνικά.

ΠΗΓΗ zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου