Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Πως είδε τις προεδρικές εκλογές ο διεθνής Τύπος

Λευκωσία: Ο διεθνής Τύπος αναφέρεται στις χθεσινές εκλογές στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ο νέος ηγέτης στην Κύπρο θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου για να μπορέσει να σώσει την Κύπρο από οικονομική κατάρρευση.

Οι «Times» του Λονδίνου γράφουν ότι μετά τον πρώτο γύρο ο συντηρητικός υποψήφιος έχει καταστεί ο επικρατέστερος να αναλάβει την προεδρία της Κύπρου. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε «εύκολα» τον πρώτο γύρο αλλά δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία που θα του έδινε απευθείας τη νίκη, «κάτι που αντικατοπτρίζει τη βαθιά διαίρεση μεταξύ των Κυπρίων επί της συμφωνίας διάσωσης έναντι της χρεοκοπίας».


Κατά την εκτίμηση της οικονομολόγου Φιόνα Μιούλεν από τη συμβουλευτική εταιρεία Sapienta στην Κύπρο, το αποτέλεσμα σημαίνει πως ο κυπριακός λαός δεν έχει κατασταλάξει στο αν ο Αναστασιάδης είναι ο άνθρωπος που θα τον βγάλει από την κρίση.

«Κάνει λίγο πιο δύσκολο για τον Αναστασιάδη να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι, ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να πάρει τη διάσωση», δηλώνει η κ. Μιούλεν στους «Times».

Με το μέλλον της χώρας τους να ισορροπεί επικίνδυνα οι Κύπριοι έδωσαν τις περισσότερες ψήφους τους στον συντηρητικό ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη νίκη από τον πρώτο γύρο, συνοψίζει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» στην αναφορά της στις προεδρικές εκλογές. Αναφέρεται ότι μετά τον πρώτο γύρο ο κ. Αναστασιάδης θεωρείται το μεγάλο φαβορί στη μάχη με το Σταύρο Μαλά.

«Η ψήφος για τον Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ είναι μια έγκριση των πολιτικών υπέρ της διάσωσης που υποστηρίζει ένας άνδρας ο οποίος θα αντιμετωπίσει το επίπονο έργο της οριστικοποίησης του πακέτου διάσωσης των 17 δισ. ευρώ», σχολιάζει η εφημερίδα. Προσθέτει ότι καμία εκλογική διαδικασία στο νησί δεν έχει προκαλέσει στο παρελθόν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή από το εξωτερικό. «Οι Βρυξέλλες δεν έχουν κρύψει την ελπίδα να νικήσει ο Αναστασιάδης», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι η Κύπρος έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη διάσωσή της δίνοντας ένα «επιβλητικό» προβάδισμα στον κεντροδεξιό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα κατά την εφημερίδα εγείρει ελπίδες ότι ο ΔΗΣΥ που υποστηρίζει τη διάσωση της Κύπρου θα έχει μία ισχυρή εντολή για να σώσει το νησί από τη χρεοκοπία.

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων που ξεπέρασε το 80% κρίνεται από τους «Financial Times» ως ενδεικτικό της αυξανόμενης ανησυχίας τους για το μέλλον της χώρας.

Η «Daily Telegraph» αναφέρει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει περισσότερη πολιτική αβεβαιότητα «ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας», καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης δεν κέρδισε από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Από την πλευρά του, το BBC αναφέρει ότι προτεραιότητα του νέου Προέδρου θα είναι η οριστικοποίηση της διάσωσης, ενώ θα αντιμετωπίσει και πιέσεις για επανέναρξη συνομιλιών με την «τουρκική κοινότητα στο βορρά που έχει αποκοπεί μετά τη διαίρεση του 1974».

Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει και το θέμα του φυσικού αερίου που «ίσως χρειαστεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, προσφέροντας στην Κύπρο μια οικονομική γραμμή ζωής και μια ευκαιρία για συμφιλίωση».

Η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» αναφέρει ότι ο συντηρητικός Νίκος Αναστασιάδης, που παρουσιάζει τον εαυτό του ως το μόνο ικανό άτομο να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο με τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου και ήταν το φαβορί στις εκλογές, κέρδισε τον πρώτο γύρο αλλά δεν κατάφερε να πάρει το 50+% που χρειαζόταν για να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή.

Θα αντιμετωπίσει στις 24 Φεβρουαρίου τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος υποστηρίζεται από την αριστερή πτέρυγα και δηλώνει ότι είναι πιο δυναμικός και διεκδικητικός στις διαπραγματεύσεις του Μνημονίου ώστε να μειώσει την αυστηρότητα των μέτρων λιτότητας.

Αναφέρει επίσης ότι ο ανεξάρτητος Γιώργος Λιλλήκας βρίσκεται εκτός της κούρσας των προεδρικών εκλογών, παρόλο που ποσοστό 24.93%, κοντά στο δεύτερο, κ. Μαλά.

Η οικονομική κρίση, σημειώνει η «Washington Post», έχει επισκιάσει το Κυπριακό το οποίο έφθασε σε αδιέξοδο μετά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.

Η «USA Today» αναφέρεται στην ανταπόκριση του πρακτορείου Associated Press, το οποίο σημειώνει ότι η Κύπρος βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης μετά την τεράστια απώλεια των τραπεζών λόγω του κουρέματος του ελληνικού χρέους και αυτή η κρίση ήταν το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι Κύπριοι, γράφει, θα πρέπει να επιλέξουν την ερχόμενη Κυριακή, σε νέο γύρο εκλογών, τον άνθρωπο ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τη σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, αφού ο πρώτος γύρος δεν έβγαλε νικητή.

Αναφέρεται σε δηλώσεις του Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ARD της Γερμανίας ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα συνολικό μνημόνιο. Θα πρέπει, συνέχισε, να επικεντρώνεται στη σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα με σωστό τρόπο και για το λόγο αυτό χρειάζεται οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, υποστήριξε, για να γίνει κάτι τέτοιο, η Κύπρος πρέπει να κάνει εκ των προτέρων προσπάθειες και αυτό δεν είναι μονόδρομος. Για να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, κάτι το οποίο ο νυν πρόεδρος απέρριψε, σημείωσε. «Τώρα θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να διαπραγματευτούμε κάτι τέτοιο μέχρι το τέλος του Μαρτίου», συμπλήρωσε.

Την ίδια ανταπόκριση μετέδωσε και το Euronews.

Εξάλλου, η γερμανικό Deutsche Welle (DW) γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει υποσχεθεί γρήγορη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για ένα Μνημόνιο το οποίο θα βοηθήσει την Κύπρο να επιβιώσει.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera αναφέρει ότι ο συντηρητικός Νίκος Αναστασιάδης πήρε πέρα του 45% αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει «τον αριστερό Σταύρο Μαλά, ο οποίος πήρε 26,93% και ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους στο μνημόνιο».

Ο κ. Αναστασιάδης, γράφει το Al Jazeera, στα μάτια της ΕΕ είναι άνθρωπος ο οποίος μπορεί να διαβουλευτεί το Μνημόνιο ενώ η στάση του στο Κυπριακό είναι πιο ευέλικτη από τους ανθυποψηφίους του.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua στην ιστοσελίδα του αναφέρεται στην εκλογική αναμέτρηση, σημειώνοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία κυριαρχείτο από την οικονομική κρίση και αναφέρεται στην αίτηση της Κύπρου στο Μηχανισμό για οικονομική βοήθεια ύψους 17 δισ. ευρώ. «Η προτεραιότητα του νέου προέδρου θα είναι να καταλήξει στους όρους του Μνημονίου», προσθέτει.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στο αποτέλεσμα των εκλογών και σημειώνει ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να επαναφέρει στη ζωή τις συνομιλίες με την Ευρωζώνη για διάσωση της Κύπρου από οικονομική κατάρρευση.

Η Κύπρος, αναφέρει, διαπραγματεύεται για οκτώ μήνες τώρα με την Τρόικα τους όρους του Μνημονίου, το οποίο ενδεχομένως να ισοδυναμεί με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας που φθάνει τα 18 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου