Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Βίντεο - ντοκουμέντο από την επίθεση στις Σκουριές(Βίντεο)

Από το protothema

Την επίθεση των κουκουλοφόρων στην «Ελληνικός Χρυσός» στις  Σκουριές Χαλκιδικής κατέγραψαν καρέ – καρέ οι κάμερες ασφαλείας στο εργοτάξιο.

Στο εν λόγω βίντεο, απεικονίζονται οι δράστες να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους, με πυρσούς και βόμβες μολότοφ.

Πάντως, η χθεσινή επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τείνει να πάρει πολιτικές διαστάσεις,  μετά την εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση από τους φύλακες των εγκαταστάσεων.


Συγκεκριμένα ένας από τους φύλακες των εγκαταστάσεων στις Σκουριές, στην κατάθεσή του, κατονόμασε ως ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης τρία πρόσωπα υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ένας από αυτούς είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «είναι παρών σε κάθε διαδήλωση κατά της εταιρείας».

Ο υπάλληλος της εταιρείας υπέδειξε ως ηθικούς αυτουργούς τους Αποστόλη Παπαγεωργίου, Λάζαρο Τόσκα  και Μαρία Καδόγλου, επειδή «συμμετείχαν σε διαδηλώσεις», «καλούν σε διαμαρτυρίες κατά της εταιρείας» και της «μεταλλευτική δραστηριότητας».

Ο Λάζαρος Τόσκας, είναι ένας πολιτικός μηχανικός 54 ετών. Ζει στη Μεγάλη Παναγία, το πιο κοντινό χωριό στην εκμετάλλευση των Σκουριών. Είναι ένας από τους ηγέτες του κινήματος που αντιτίθεται στο σχέδιο και κατά τους τελευταίους μήνες έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές δράσεις διαμαρτυρίας.




Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο κ. Τόσκας μετείχε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο τοπικό ψηφοδέλτιο που υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τόσκας οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απειλή, σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη βία και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.

Ο 54χρονος αφέθηκε ελεύθερος και η εισαγγελέας επέστρεψε τη δικογραφία στην Αστυνομία προκειμένου να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας.

Ο συνήγορος του 54χρονου χαρακτήρισε τη σύλληψη του εντολέα του στοχοποιημένη, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις κατηγορίες. Όπως είπε, η δικογραφία στηρίζεται στις μαρτυρίες τριών υπαλλήλων σεκιούριτι της εν λόγω εταιρείας, σύμφωνα με τις οποίες ο 54χρονος φέρεται, μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο και με τη φυσική του παρουσία, να καταφέρεται εναντίον της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο του Πολυγύρου συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον 54χρονο.




Αποδοκιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για ενοχοποίηση κοινωνικών αγώνων
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αποδοκιμάζει και διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από «πράξεις που αντικειμενικά υπονομεύουν και συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες και δεν συνάδουν με τις αξίες των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή». 

Στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην σύλληψη των τριών κατοίκων, με την κατηγορία  της ηθικής αυτουργίας, μεταξύ των  οποίων και ενός  μέλους της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, του Λάζαρου Τόσκα, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις και στην Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού.

«Η απόδοση της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας για τα γεγονότα στις Σκουριές είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή για τις πολιτικές ελευθερίες, που θέλει αφενός να  υποδηλώσει μια άμεση ή έμμεση σχέση με τις χτεσινές ενέργειες και αφετέρου να προβάλει ότι ακόμα και οι ιδέες ή οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπορούν να ενθαρρύνουν αυτουργούς σε παράνομες πράξεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Η υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα ,από τον γνωστό διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας κ. Πάχτα , έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ εντάσσεται στη στρατηγικής της έντασης και της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση. Ματαιοπονούν. Ο λαός μας τους έχει πάρει χαμπάρι και θα τους διώξει».

Παρέμβαση έκανε και το site του ΣΥΡΙΖΑ left.gr που αναφέρει ότι έγινε «καθ' υπόδειξη δίωξη ανθρώπων επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά των μεταλλείων!».



Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Απορίας άξιον βέβαια είναι πώς ένας απλός υπάλληλος σπεύδει να κατονομάσει τρία συγκεκριμένα άτομα ως ηθικούς αυτουργούς, ανάμεσά τους και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά την επίθεση... Να σημειώσουμε πως σε στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών του,  προέβη χτες και ο γνωστός πρώην υπουργός Χρ. Πάχτας, ως δήμαρχος Αριστοτέλη - το απόσπασμα από το σημερινό Εθνος: Για ένα σοβαρό γεγονός που έρχεται να προστεθεί σε άλλες επιθέσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από ακραία στοιχεία, που είναι μεταφερόμενα στην περιοχή, έκανε λόγο μιλώντας στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «όλα αυτά γίνονται με την ανοχή μιας πολιτικής δύναμης, του ΣΥΡΙΖΑ». Ανέφερε ακόμη ότι βουλευτές του πραγματοποιούν συχνές επισκέψεις στην περιοχή και πρωτοστατούν στις αντιδράσεις, όπως ο βουλευτής του στην Καστοριά».

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ο πρώην υφυπουργός Χρ. Πάχτας, με μηνυτήρια αναφορά προς τον Άρειο Πάγο στις 8/2/2013 είχε κατηγορήσει ευθέως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσφέρουν προστασία σε «ομάδες πολιτών που προκαλούν τρομακτικά επεισόδια».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε αυτή:

«Μετά την απόφαση αυτήν και από το Μάρτιο του 2012, ομάδες πολιτών, υπό την προστασία εκλεγμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, δημιουργούν και μάλιστα οργανωμένα, τρομακτικά επεισόδια. Άγνωστοι δράστες, με κουκούλες και κράνη, επιδίδονται μέχρι και σήμερα, σε πράξεις τρομοκρατίας, με εμπρησμούς αυτοκινήτων (μεταξύ των οποίων και το δικό μου στις 30.3.2012), ακόμα και του Δημαρχείου στις 30.3.2012, κάνουν χρήση βομβών
μολότοφ, σιδηρολοστών, καδρονιών, πετρών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή εμού  του ιδίου, καθώς και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που ψήφισαν υπέρ της επένδυσης».



Στη Χαλκιδική ο Δένδιας για ενημέρωση σχετικά με την «Ελληνικός Χρυσός»
Τη Χαλκιδική επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ενημερωθεί, στην έδρα της αστυνομικής διεύθυνσης Πολυγύρου, για τις έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την επίθεση στα εργοτάξια των Σκουριών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

«Πρώτον, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Δεύτερον, έχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας»,  αρκέστηκε να πει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κατά την επίσκεψή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Ο κ. Δένδιας επρόκειτο στη συνέχεια να μεταβεί στο χώρο του εργοταξίου της εταιρείας  Ελληνικός Χρυσός που δέχθηκε την επίθεση των κουκουλοφόρων.

Τον υπουργό συνοδεύει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Νίκος Παπαγιαννόπουλος.

Σε καλή κατάσταση ο τραυματίας
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, βγήκε από το νοσοκομείο Πολυγύρου ο 27χρονος που είχε μεταφερθεί εκεί μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα γεγονότα ο δήμος Αριστοτέλη επισημαίνει πως εδώ και έναν περίπου χρόνο η περιοχή “έχει γίνει πεδίο δράσης τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες με δήθεν αφορμή την αντίθεση στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων επιδίδονται σε εμπρησμούς, βιαιοπραγίες και πάσης φύσεως βανδαλισμούς εναντίον ανθρώπων – συμπολιτών μας, μικρών παιδιών και περιουσιών των δημοτών”.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας αναφέρει: «Ο δήμος μας έχει ανάγκη να αξιοποιήσει όλους τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους, να αναπτύξει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες σε ένα περιβάλλον που δεν θα φέρνει σε αντίθεση τη μία με την άλλη. Απλά χρειαζόμαστε κανόνες και όρια για όλους, για τα μεταλλεία, για την τουριστική ανάπτυξη, την αγροτική μας παραγωγή. Δραστηριότητες χιλιάδων ετών μπορούν να συνυπάρξουν αντί να εχθρεύονται η μία την άλλη, όπως, άλλωστε, το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή. Ο τόπος μας, μας χωράει όλους. Ο δήμος αντιμετωπίζει τη μεταλλευτική δραστηριότητα ως μια αναπτυξιακή πραγματικότητα καθώς αποτελεί ένα από τα 5 μεγαλύτερα μεταλλευτικά πεδία του πλανήτη».
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου