Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα

Μια ισχυρή έκρηξη έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, συγκλόνισε το μεσημέρι  την τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, νεκρός έιναι ένας από τους φρουρούς ασφαλείας του κτηρίου και ο καμικάζι, ενώ μια γυναίκα, η οποία βρισκόταν στην πρεσβεία για δουλείες, τραυματίστηκε σοβαρά.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως η έκρηξη ήταν έργο καμικάζι, αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από επίσημες πηγές.


Η έκρηξη σημειώθηκε στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) μπροστά από μια δευτερεύουσα είσοδο της πρεσβείας, εκείνη που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να πάρουν θεωρήσεις εισόδου για τις ΗΠΑ.



Πολλά πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο της έκρηξης, ενώ στο σημείο έχει μεταβεί επίσης ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας, Μεχμέντ Κιλιτσλάρ.

Μάλιστα, η τουρκική αστυνομία έχει λάβει προληπτικά μέτρα υπό το φόβο δεύτερης βομβισιτκής επίθεσης.

O Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι έχει ζητήσει ενημέρωση από τους αξιωματούχους για την σημερινή φονική έκρηξη, ενώ από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα είπε ότι η
συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί κανονικά.

«Δεν θα βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία» δήλωσε ο πρεσβευτής, Φράνσις Ρικαρντιόνε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Θεωρούμε ακόμα την Τουρκία φίλη χώρα» είπε και υπογράμμισε ότι «θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία» των τουρκικών με τις αμερικανικές Αρχές σχετικά με τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μαζί με τον πρεσβευτή, δηλώσεις έκανε και ο νομάρχης της Άγκυρας, Αλαντίν Γιουκσέλ, ο οποίος είπε πως κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν ο δράστης και ένας Αμερικανός, από το προσωπικό της πρεσβείας. Είπε επίσης ότι υπάρχει και ένας βαριά τραυματισμένος.



Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία αναπτύσσουν στο τουρκικό έδαφος, υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ, συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ οι οποίες προορίζονται για να προστατεύσουν την Τουρκία από ενδεχόμενες συριακές επιθέσεις.






twitter.com @russian_market

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου