Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

«Ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης η Κύπρος»

Η Κύπρος φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακό μοντέλο για ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης.

  Σε συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να αποκτήσει ένα από τα μεγαλύτερα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου.

  Το τερματικό στο Βασιλικό θα προσφέρει ασφαλή δίοδο για την εξαγωγή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, συμπλήρωσε.
 


  Ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών για δημιουργία του τερματικού τέλη 2014 με αρχές του 2015, προκειμένου να είναι έτοιμο στα μέσα του 2019 για μεταφορά του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

  Επιδίωξή μας, είπε, είναι στο κυπριακό τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου να φιλοξενούμε το δικό μας φυσικό αέριο που να το μεταφέρουμε στις διεθνείς αγορές, όπως και αυτό του Ισραήλ και του Λιβάνου, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής.


  Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε τη θέση ότι πολύ σωστά από τον περασμένο Ιούνιο η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την τελεσίδικη απόφαση να προχωρήσει με την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

  Στο τομέα των πετρελαιοειδών, είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με τη δημιουργία του κρατικού τερματικού πετρελαιοειδών και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με ολλανδική εταιρεία. Παράλληλα, βρίσκεται υπό ανέγερση ένα ιδιωτικό τερματικό πετρελαιοειδών.

  Επίσης, είπε ότι στα θέματα υποδομών προχωρά η μελέτη που κάνει η Υπηρεσία Ενέργειας για τον αγωγό που θα συνδέει το τεμάχιο 12 με τη στεριά, και το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναγκαίες συνέργιες που πρέπει να προκύψουν με τις νέες αδειοδοτήσεις από το Β’ Γύρο Αδειοδότησης».

  Υπενθύμισε ότι υπογράφηκαν συμβόλαια με την κοινοπραξία ΕΝΙ/Kogas για τα τεμάχια 2, 3 και 9 (με εισπράξεις 150 εκατ. σε δικαιώματα υπογραφής) ενώ πολύ σύντομα να υπογραφούν συμβόλαια και με την Total για τα τεμάχια 10 και 11 (το ποσό των δικαιωμάτων υπογραφής αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερο). Η Kogas, πρόσθεσε, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΠΗΓΗ defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου