Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ποια ανταλλάγματα ζητά η Τρόικα

Ποια ανταλλάγματα ζητά η Τρόικα
Για να δεχθεί μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση και στον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο. Στα ανταλλάγματα οι απολύσεις,η άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών, νέα φορολόγηση ακινήτων και πλήρη έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.
Ακριβά παζαρεύει η τρόικα το αίτημα της κυβέρνησης για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και του Φ.Π.Α στην εστίαση.
Για να δώσει τη συγκατάθεσή της, ζητά συγκεκριμένα ανταλλάγματα, βάζοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Η συγκατάθεση του Βερολίνου, στα δύο αιτήματα της Ελληνικής κυβέρνησης,εξαρτώνται από την ικανοποίηση των απαιτήσεων του.

Ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις:
1. Η άμεση ψήφιση και ενεργοποίηση του νέου φόρου στα ακίνητα.
2. Η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
3. Η πλήρης αυτονομία του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, ο οποίος θα κινείται υπεράνω του Υπουργού Οικονομικών και αυτής ακόμα της κυβέρνησης.
4. Η αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, με Ευρωπαίους, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
5. 25.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013 και ανάλογο πρόγραμμα απολύσεων το 2014 και το 2015.
Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης οι τροϊκανοί θέτουν αυτούς τους 5 όρους, έχοντας βάσιμες ελπίδες ότι θα ικανοποιηθούν τουλάχιστον οι τρεις.
Άλλωστε και ο Υπουργός Οικονομικών κ.Στουρνάρας δεν έχει δώσει δείγματα σκληρού διαπραγματευτή.
Το Βερολίνο δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις απολύσεις στο δημόσιο, γνωρίζει όμως ότι θέτοντας το ζήτημα φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και τα κάνει περισσότερο συγκαταβατικά στην παραχώρηση των άλλων ανταλλαγμάτων που ζητούν οι Γερμανοί προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για τη μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση και τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο.


ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου