Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Για την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση αποφασίζουν στο ΠΑΣΟΚ

Συγκεντρώνονται από το πρωί οι 4200 σύνεδροι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι διεργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου θα ζητήσει επικαιροποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος και θα  επισημάνει την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Θα τονίσει επίσης ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και νέους φόρους και θα αναδείξει τη σημασία να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη.  

Στο συνέδριο έχουν προσέλθει πολλά από τα στελέχη της παλιάς φρουράς, όπως οι κκ Κώστας Λαλιώτης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Καψής, Γιώργος Ρωμαίος, Απόστολος Κακλαμάνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κά.  Επίσης θα συμμετέχει η κυρία Βάσω Παπανδρέου η οποία προσερχόμενη δήλωσε ότι η η κοινωνία καταρρέει και αντί να περιμένουμε με υπομονή τα νέα μέτρα να διαπραγματευτούμε για ρευστότητα και ελάφρυνση φόρων.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βενιζέλος έδωσε το στίγμα για την κατεύθυνση που επιθυμεί να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ως πρόεδρος του κόμματος θα στηριχθεί σε νέα πρόσωπα, ανανεώνοντας ριζικά τα κομματικά Όργανα τα οποία επί χρόνια απαρτίζονταν από ίδια πρόσωπα. Ωστόσο εχθές το κλίμα «βάρυνε» κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Νεολαίας, όπου ένα σημαντικό τμήμα των συνέδρων δεν παρέστη στις εργασίες, αλλά βρισκόταν στην Ιπποκράτους, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί εκνευρισμός σε πολλούς βουλευτές από την εικόνα που έδινε το κόμμα την παραμονή του συνεδρίου. Παρά το γεγονός αυτό, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι το συνέδριο θα κινηθεί «σε μια γόνιμη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων».

Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν από την Ιπποκράτους όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Βουλή και την Ευρωβουλή. Έτσι από την Νέα Δημοκρατία θα παραστεί ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Βίτσας, από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Σπύρος Λυκούδης, από το ΚΚΕ ο κ. Γιάννης Γκιόκας, από το ΛΑΟΣ ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης και από τους Οικολόγους οι κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος και κυρία Κωνσταντίνα Κοσμίδου.

Διαφωνία για την συμμετοχή στην κυβέρνηση
Την άποψή της ότι δεν πρέπει να τεθεί το θέμα συμμετοχής ή μη της κυβέρνησης εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. Λίγες ημέρες πριν ο βουλευτής του κόμματος κ. Κώστας Σκανδαλίδης είχε επιμείνει ότι το θέμα πρέπει  να συζητηθεί. Όμως η κα Γεννηματά υπγράμμισε ότι «τα συνέδρια δεν αποφασίζουν ποτέ για την τακτική του κόμματος, αποφασίζουν για τα ζητήματα φυσιογνωμίας, είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δε μεταλλάχτηκε, παραμένει ένα δημοκρατικό, πατριωτικό, λαϊκό, σοσιαλιστικό κόμμα».

Ένας άλλος πρώην υπουργός ο κ. Δημήτρης Ρέππας έθεσε το θέμα της αναθεώρησης του δημοσιονομικού προγράμματος, αφού το χαρακτιρίζει ως «κυρίαρχο θέμα που οδηγεί και στο κεντρικό δίλημμα της περιόδου. Επίσης ο κ. Ρέππας προτείνει προγραμματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2013.

Πάντως σε σχέση με την Κίνηση των 75 που εκφράστηκε πριν δύο ημέρες με συνέντευξη Τύπου από τον απερχόμενο γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, στην Ιπποκράτους διαπιστώνουν ότι 25 από την Κίνηση αυτή δεν εξελέγησαν σύνεδροι και 29 συμμετέχουν ως αριστίδην.  
 

Μηνύματα από ξένους ηγέτες

Εχθές ξένοι σοσιαλδημοκράτες απέστειλαν μηνύματα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εν όψει του Συνεδρίου, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz σημείωσε «θαυμάζω το κόμμα μου επειδή δεν δραπέτευσε από την ευθύνη του να συμβάλει σε λύσεις στην βαθύτερη κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα». Από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο ΕΚ ο κ. Hannes Swoboda  δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο σημαντικότερος εταίρος στη μάχη για έναν εφικτό και δίκαιο τρόπο εξόδου από την κρίση. Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συμβάλλει με λογικές ενέργειες και ρεαλιστικά μέτρα στη βελτίωση της τρέχουσας, πολύ δύσκολης, κατάστασης στην Ελλάδα και δίνει  στον ελληνικό λαό ελπίδα και εμπιστοσύνη για ένα καλύτερο μέλλον». Στην ίδια γραμμή ήταν ο κ. Sergei Stanishev επικεφαλής του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Χρειαζόμαστε ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι μέρος της ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της Ελλάδας για μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες σας». Επίσης επιστολές απέστειλα οι κκ António José Seguro Γενικός Γραμματέας του Πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Stefan Löfven Ηγέτης του Σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και Kristian Vigeninin Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
 
 

Αποχωρήσεις από το συνέδριο της Νεολαίας

Με προβλήματα διεξήχθη το συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, αφού ένα τμήμα της δεν συμμετείχε στο στις συνεδριακές εργασίες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά μετέβη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αρχικά τα προβλήματα παρουσιάστηκαν όταν από το πρωί της Παρασκευής εμφανίστηκαν προβλήματα με τις διαπιστεύεις, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν εντάσεις. Μάλιστα μερικοί σύνεδροι παραβίασαν την πόρτα της αίθουσας του συνεδρίου και μπήκαν μέσα διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση πιστοποίησης των συνέδρων. Μετά τη διαβεβαίωση από τον απερχόμενο γραμματέα της Νεολαίας κ. Κώστα Πανταζή ότι οι διαπιστεύσεις θα δίνονταν σύντομα, οι εργασίες εξελίχθησαν ομαλά. Ένα από τα βασικά εμπόδια συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών ήταν αν η εκλογή του νέου γραμματέα γίνει από το συνέδριο ή το Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας. Τελικά, από νωρίς, αποφασίστηκε, ύστερα από επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον απερχόμενο γραμματέα της Νεολαίας, ο νέος γραμματέας να προκύψει από το Κεντρικό Συμβούλιο. Ωστόσο το τμήμα της Νεολαίας που προτίμησε τα γραφεία της Ιπποκράτους επέλεξε να παραμείνει εκεί. Οι διαδικασίες της ψηφοφορίας για τα μέλη Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου