Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η Β. Κορέα στρέφει τους πυραύλους προς τον ουρανό

Μια ή δύο πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων Musudan μεσαίου βεληνεκούς έχουν στραφεί προς τον ουρανό στην Βόρεια Κορέα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει μια επικείμενη εκτόξευση, μετέδωσαν πριν από λίγο τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε όμως να είναι μια απάτη, προσθέτουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα διευκρινίζοντας πως η καταγραφή των κινήσεων αυτών έγινε μέσω δορυφόρου.

Η Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει σιδηροδρομικώς στην αρχή της εβδομάδας δύο πυραύλους Musudan και τους έχει εγκαταστήσει σε κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν θεωρητικά βεληνεκές 3.000 χιλιόμετρα και μπορούν να πλήξουν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Επίσης αν έχουν μικρό φορτίο είναι πιθανόν να φτάσουν και τα 4.000 χιλιόμετρα και να πλήξουν το Γκουάμ, ένα νησί στον Ειρηνικό όπου βρίσκονται αμερικανικές βάσεις με 6.000 στρατιώτες.

Ιαπωνία, ΗΠΑ και Νότια Κορέα βρίσκονται σε συναγερμό εξαιτίας της απειλής που αποτελούν οι εμπρηστικές δηλώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος και οι προκλήσεις του απέναντι στην διεθνή κοινότητα, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες.

Η εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου είναι πιθανή μέχρι τις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο οποίος πέθανε το 1994.

Σήμερα 11 Απριλίου είναι επίσης μια σημαντική ημερομηνία, διότι είναι η πρώτη επέτειος της ανάληψης της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, εγγονό του Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Η εκτόξευση όμως μπορεί να συμπέσει και με την επίσκεψη αύριο Παρασκευή στην Σεούλ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. 


Εν τω μεταξύ, και ενώ η Βόρεια Κορέα βρίσκεται ένα βήμα πριν τον πόλεμο, αυτό δεν εμπόδισε τον Ασιάτη φωτογράφο του Associated Press, David Guttenfelder, να ταξιδέψει με το φακό του στα άδυτα της χώρας. Συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του γραφείου του αμερικανικού δικτύου στη Σεούλ και από δημοσιογράφους της περιοχής, ο φωτογράφος κατέγραψε τα αξιοθέατα της Β.Κορέας σε μια περίοδο που μυρίζει «μπαρούτι».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου