Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Tρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για απολύσεις και «χαράτσι»

«Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» σχολίασε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συνομιλιών με την ομάδα Τόμσεν στο υπουργείο Οικονομικών.

Περίπου 15 λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της συνάντησης, λίγο πριν τις 14:30, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε αναχωρήσει, προκειμένου να μεταβεί στο Δουβλίνο, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι επικεφαλής της Τρόικας συνέχισαν για λίγα λεπτά της ώρας τις συνομιλίες με τους κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη.

Ο κ.Στουρνάρας θα επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή και από Δευτέρα θα επιχειρήσει να φέρει σε πέρας ό,τι απέμεινε ανοικτό. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται πάντως και στο μεσοδιάστημα, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Δραματικές οι χθεσινές, μαραθώνιες συσκέψεις

Σε τεστ (βιολογικής) αντοχής υποβάλλει πλέον τους Έλληνες διαπραγματευτές η Τρόικα. Μετά τις δραματικές μαραθώνιες συσκέψεις με την «ομάδα Τόμσεν», οι οποίες ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν 2,5 ώρες μετά τα μεσάνυχτα -με μόνη διακοπή δύο ωρών για να ενημερώσει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας τον πρωθυπουργό- τα περισσότερα μέλη της … «ομάδας Στουρνάρα» έδειχναν σχεδόν καταβεβλημένα, με μάτια κόκκινα και παραζαλισμένοι, ενώ απορούσαν και για τις αντοχές του υπουργού. 

Αντιθέτως, τα μέλη της αποστολής των δανειστών έδειχναν όλα ευδιάθετα, χαμογελαστά και ακμαία, ακόμα και στις 3 το πρωί! «Συχνά σε τέτοιες μακρές διαπραγματεύσεις, στο τέλος κερδίζει όποιος έχει καλύτερη φυσική κατάσταση» έλεγε έμπειρος υπηρεσιακός παράγοντας, συγκρίνοντας την κατάσταση αυτή με …τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ!

Οι απεσταλμένοι των δανειστών έδειξαν πάντως να μην έχουν καμία διάθεση για να κλείσει άμεσα το «πακέτο» της συμφωνίας και να πάρει τέλος η διαπραγμάτευση για τις δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ. Έτσι ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρεί το απόγευμα για το Γιούρογκρουπ στο Δουβλίνο, με τα περισσότερα θέματα να έχουν κλείσει, εκτός από το δημόσιο.

«Υπήρξε πρόοδος, κλείσαμε πολλά θέματα, αλλά όχι για το δημόσιο. Κλείσαμε κυρίως το δημοσιονομικό κενό για το 2013-2014. Η συζήτηση ξεκίνησε με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα να υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ, αλλά τώρα δεν υπάρχει κενό. Άρα δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Ελπίζω την Τρίτη να κλείσουμε» ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η νέα συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικας.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν να ανατρέψουν την κατάσταση στο … «τρίτο ημίχρονο» των διαπραγματεύσεων, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του ελέγχου του α΄τριμήνου.

Ειδικά για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο όμως, φαίνεται πως «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα», όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις συσκέψεις. Το οικονομικό επιτελείο πάντως επιχείρησε να «ξορκίσει» και τα μηνύματα που υπήρχαν όλη την ημέρα περί νέας εμπλοκής, με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου να δηλώνει «είμαστε εδώ για να λύνουμε τις εμπλοκές και τα προβλήματα».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως συνεχίζουν να μην πείθονται από το σχέδιο που τους έχει παρουσιαστεί για τις υποχρεωτικές υποχωρήσεις. Οι προτάσεις περί αποχώρησης 2.000 επίορκων άμεσα και ακόμα 5.000 μετά από αξιολόγηση έως το τέλος του 2013, τους φαντάζουν ανέφικτες εξαιτίας των ιδιαίτερα περίπλοκων διαδικασιών που ισχύουν σήμερα.

Η Τρόικα έχει καταθέσει εγγράφως τις απαιτήσεις της όσον αφορά τις απολύσεις που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο ώστε να δώσει με τη σειρά της το πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης. Διαβάστε αναλυτικά τι ζητάει

Διαφωνία φαίνεται όμως πως υπάρχει και για το ύψος των «εκπτώσεων» στο φόρο ακινήτων. Η κυβέρνηση θέλει «οριζόντια» έκπτωση 15%  αλλά η Τρόικα πιέζει για 10%.

Έχουν σχεδόν κλείσει πάντως άλλα θέματα που εκκρεμούν, όπως οι ρυθμίσεις που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. «Κόκκινα» δάνεια, χαράτσι στα ακίνητα και ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική υπογραφή, καθώς απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες. Ωστόσο, καμία υπογραφή δεν θα μπει, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το προαπαιτούμενο του Μαρτίου που είναι οι αποχωρήσεις στο Δημόσιο.
 
ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου