Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ο Αβραμόπουλος απαντά στον Σόιμπλε για τις αποζημιώσεις

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στα όσα δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα ο γερμανός υπουργός είπε ότι το θέμα «έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» και δε βλέπει «καμία ελπίδα» στη σχετική αξίωση της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε: «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς, οι Έλληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται».


Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Επίσης είπε ότι «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία».

Πρόσθεσε τέλος ότι η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

Σχετικό έγγραφο απέστειλε ο κ. Αβραμόπουλος και στη Βουλή. Οπως αναφέρει «η Ελληνική Κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των παραμέτρων».

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους».

«Η Ελλάδα συνεκτιμώντας τις ανωτέρω παραμέτρους και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων», σημειώνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και ενημερώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που χαρακτηρίστηκε απόρρητο από το υπουργείο Οικονομικών, στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.

Γρ.Δελαβέκουρας: Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξετάζει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων    

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνέταξε ένα πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη βάση του υφιστάμενου αρχειακού υλικού. Το παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το προώθησε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να εκτιμηθεί αν στοιχειοθετούνται ή όχι οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου». Την απάντηση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σημειώνοντας, εξάλλου, ότι το περιεχόμενο του πορίσματος είναι απόρρητο, ο κ.Δελαβέκουρας απαντώντας σε ερωτήσεις παρατήρησε ότι, εξαιτίας της μεγάλης σημασίας της «ηθικής και ιστορική διάστασης του ζητήματος», εκφράσθηκε η πολιτική βούληση (όπως προκύπτει από το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκεκριμένη διαδικασία) και τώρα εξετάζεται η νομική διάσταση. «Αναμένουμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» ανέφερε καταληκτικά ο κ.Δελαβέκουρας.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου