Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Βόρεια Κορέα: Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από την κρίση

ΚΟΡΕΑ
Η Βόρεια Κορέα απειλεί με πυρηνική καταστροφή το Τόκιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τους συμμάχους τους και η Κίνα κρατά στάση αναμονής.
 
Η Πιονγκγιάνγκ δεν τρελάθηκε ξαφνικά, σημειώνουν αναλυτές, απλά «τραβάει το σχοινί» για να βγει από τη δυσχερή θέση που βρίσκεται, ιδιαίτερα μετά τις νέες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ.

Ο καθηγητής του τμήματος Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, Μάικλ Γκριν, εξηγεί τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει κάθε παίκτης του παιχνιδιού, εξετάζοντας τρία υποθετικά σενάρια.

Τι ελπίζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν
Η Βόρεια Κορέα κλιμακώνει την ένταση, επαναφέροντας την απειλή να μεταφέρει το πυρηνικό της οπλοστάσιο σε χώρα της Μέσης Ανατολής και κηρύσσει τα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας ζώνη πυρός. Το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας βυθίζεται, στο Πεκίνο «πέφτει» πανικός και η Ουάσινγκτον θέλει να τελειώνει με τη Βόρεια Κορέα, για να επικεντρωθεί στο Ιράν. Η Πιονγκγιάνγκ προτείνει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με προϋπόθεση την άρση των διεθνών κυρώσεων. ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία συμφωνούν στους όρους του Βορρά για να αποφύγουν νέα κλιμάκωση.
Τι θέλουν ΗΠΑ-Ν. Κορέα-Ιαπωνία
Ο απρόβλεπτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, τελικά καταφέρνει να στρέψει τη σύμμαχό του Κίνα, εναντίον του.
Οι ΗΠΑ-Ν. Κορέα-Ιαπωνία τονίζουν ότι οι ενέργειες της Πιονγγιάνγκ οδηγούν στην απομόνωση και την Κίνα. Το Πεκίνο αυξάνει την πίεση στον Κιμ Γιονγκ Ουν και διακόπτει τις θαλάσσιες και αεροπορικές συγκοινωνίες προς τη Βόρεια Κορέα. Όταν η Πιονγγιάνγκ προσπαθήσει να κλιμακώσει ξανά, το Πεκίνο «κόβει» κατά 50% την τροφοδοσία πετρελαίου στους Βορειοκορεάτες. Ο Βορράς αναγκάζεται να «παγώσει» τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών όπλων και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για αποπυρηνικοποίηση. Το κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει καταπέσει στα μάτια των στρατηγών του και ξεκινά η αρχή του τέλους του καθεστώτος.
Τι φοβούνται όλοι
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν πετυχαίνει άρση των κυρώσεων και αποφασίζει περαιτέρω κλιμάκωση. Δίνει εντολή στο πυροβολικό να ανοίξει πυρ στα ακατοίκητα βουνά, έξω από τη Σεούλ. Η Νότια Κορέα απαντά συγκρατημένα, όμως η Πιονγκγιάνγκ αποφασίζει να διευρύνει τις επιχειρήσεις. Η σύγκρουση τελειώνει με βαριά ήττα της Βόρειας Κορέας, ενώ η ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ έχει εξολοθρευτεί με μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει τρομακτικές καταστροφές σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου