Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Κατεχόμενα: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας Ανδριανής

Η κυρά του κατεχόμενου χωριού Λεονάρισσου στην Καρπασία, Ανδριανή Αναστάση, η τελευταία εγκλωβισμένη που παρέμενε στο χωριό, άφησε την τελευταία της πνοή ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 2013 σε ηλικία 81 χρόνων. Για 39 ολόκληρα χρόνια δίνοντας τον δικό της αγώνα αντίστασης δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή το χωριό της για να περάσει έστω και μια φορά στις ελεύθερες περιοχές. Το άψυχο σώμα της εκλιπούσας μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές όπου και τάφηκε στις 30 Μαρτίου στο κοιμητήριο Σωτήρας Αμμοχώστου, δίπλα από τον τάφο της μεγαλύτερης αδελφή της.
Όταν μετά το 1974 άρχισαν οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας να πιέζονται από τις κατοχικές αρχές να εγκαταλείψουν τα χωριά και τα σπίτια τους η Ανδριανή Αναστάση αρνήθηκε να υπογράψει ότι με τη θέλησή της θα έφευγε.
Η μητέρα της και η αδελφή της μετακινήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές, όχι όμως και η 42χρονη τότε Ανδριανή. Το ρολόι του χρόνου σταμάτησε γι' αυτήν στο 1974. Δεν δεχόταν καμιά τεχνολογική εξέλιξη γι' αυτό δεν απόκτησε ούτε τηλεόραση, ούτε και άλλες οικιακές συσκευές.
Η απώλεια της είναι μεγάλη. Η παρουσία της στην κατεχόμενη γη μας, ήταν η απάντηση στον τούρκο κατακτητή.

ΠΗΓΗ alithia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου