Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Θρίλερ στην ιταλική Βουλή μετά τον «μαύρο καπνό» στην πέμπτη ψηφοφορία

Τέλος δεν φαίνεται να έχει το πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Ιταλία, μετά την πέμπτη άκαρπη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως αναμενόταν το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) ψήφισαν λευκό στον πέμπτο γύρο, με αποτέλεσμα ο Στέφανο Ροντοτά, υποψήφιος που υποστηρίζεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, αλλά και από μερίδα «ανταρτών» του Pd, να συγκεντρώσει 210 ψήφους ενώ ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο να φτάσει τις 20 ψήφους.


Όσο για τον αριθμό των λευκών ψήφων είναι συντριπτικός, καθώς έφτασαν τις 445.

Μετά την παταγώδη αποτυχία του Μπερσάνι, λοιπόν, ο οποίος ανακοίνωσε πως παραιτείται την στιγμή που εκλεγεί νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι ηγέτες των κομμάτων καλούνται να συμφωνήσουν σε ένα όνομα ώστε να δοθεί μια διέξοδος στο πολιτικό χάος που ταλανίζει την χώρα.

Έτσι, ο Μπερσάνι και ο Μπερλουσκόνι συνάντησαν τον Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ζητώντας του να σκεφθεί το ενδεχόμενο να παραμείνει στο προεδρικό μέγαρο για μία ακόμη θητεία, παρότι ο 87χρονος πρόεδρος έχει διευκρινίσει στο παρελθόν ότι δεν σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα για μια νέα επταετή θητεία.

Ωστόσο, μπροστά στο χάος που κλονίζει την πολιτική σκηνή της Ιταλίας, ο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο σκέφτεται θετικά το σενάριο αυτό, ενώ όπως αναφέρουν δημοσιεύματα υπάρχει και το ενδεχόμενο σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης με τους δέκα «σοφούς», τους οποίους είχε επιλέξει για να δώσουν λύση μπροστά στο βάραθρο της ακυβερνησίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο «Πρεζιντέντε» θα παίξει καταλυτικό ρόλο, καθώς θα αναλάβει τον ρόλο του ρυθμιστή της αδιέξοδης κατάστασης, ενώ έχει την υποστήριξη, πέρα του Pd και του Pdl, της Λέγκας του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι και της Λίστας Πολιτών του Μάριο Μόντι.

Αλλωστε, όπως τονίζει εκπρόσωπος της Λίστας Πολιτών «είναι ο μοναδικός υποψήφιος με την ικανότητα να ενώσει το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έκαψε αρκετούς υποψηφίους τις περασμένες ημέρες. Επομένως θα είμαστε χαρούμενοι να τον ψηφίσουμε». Ο ίδιος ο επικεφαλής της Λίστας, μάλιστα, Μάριο Μόντι δήλωσε: «ας δεχθεί ο Ναπολιτάνο για το ύψιστο καλό της χώρας».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου