Σάββατο 20 Απριλίου 2013

«Πράσινο φως» υπό προϋποθέσεις από το ΔΝΤ σε μείωση φόρων

Την  ικανοποίησή του για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το ποτήρι πια είναι περισσότερο από μισογεμάτο».

Σε δηλώσεις του σε Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Τόμσεν είπε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις φόρων σε  ΦΠΑ στην εστίαση και στο πετρέλαιο θερμασμένης, «εάν η κυβέρνηση μπορέσει να εξεύρει τα έσοδα από αλλού».


Πάντως, ο κ. Τόμσεν είπε πως δεν είναι ευχαριστημένος με την φορολογική διοίκηση, σημειώνοντας ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ακόμη, άφησε να εννοηθεί ότι προτεραιότητα του ΔΝΤ θα είναι η άσκηση περισσότερης πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει «αίσθηση δικαιοσύνης» ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες.

Παράλληλα, είπε πως θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να αποχωρήσει από το δημόσιο το προσωπικό που δεν αποδίδει σύμφωνα με τα κριτήρια της Τρόικα, ενώ τόνισε  ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα.

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι το χρέος θα βρεθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και οι παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά στην επιστροφή επενδυτών στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε, «δίνουν σημασία στις αλλαγές που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση

Ωστόσο, δεν έκρυψε το γεγονός ότι η Τρόικα δεν υποστήριξε την συγχώνευση της Εθνικής και της Eurobank αλλά το έθεσε ως μη δικαίωμα ανάμειξης σε υποθέσεις δύο ιδιωτικών οντοτήτων.

«Από νωρίς είχαμε εγείρει ανησυχίες για το αν αυτή η συναλλαγή ήταν σωστή σε επίπεδο πολιτικής. Ποτέ δεν είχαμε εγκρίνει αυτή τη συναλλαγή, όπως το λέτε. Ήταν σαφές από την αρχή πως αυτές οι οντότητες θα χρειάζονταν πρόσθετα χρήματα από τον EFSF», σημείωσε ο κ. Τόμσεν.

Τέλος, ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Μαΐου.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου