Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Οι αιτιάσεις της τρόικας για τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank

Του Γιάννη Αγγέλη  από το capital.gr

Οι ανεπίσημες συνεννοήσεις μεταξύ τρόικα και κυβέρνησης για την “τύχη” της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank έχουν προς το παρόν “ουδέτερο πρόσημο” με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το θέμα, με την παρουσία και της ΤτΕ.

Η Κυβέρνηση και η επιτροπή που διαχειρίζεται την διαδικασία συγχώνευσης έχουν ενημερώσει την τρόικα για τα επιχειρήματα που καθιστούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας απολύτως αναγκαία, αλλά τα στελέχη της τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις.


“Κλειδί” στην επιφυλακτικότητα της τρόικας είναι τρία στοιχεία:

- Τα γεγονότα στην Κύπρο και η ατυχής διαχείρισή τους έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για το πως θα δρομολογηθεί η επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, “με την μεγαλύτερη τράπεζα να έχει το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ και τα διαθέσιμα κεφάλαια για το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης να έχουν ολοκληρώσει την διαδρομή τους από το ESM στο ΤΧΣ και τις ελληνικές τράπεζες...”. Άλλωστε το σημείο αυτό επισήμανε με άμεσο -αλλά σαφή- τρόπο ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του.

- Τα στοιχεία για τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έχουν μεν παραδοθεί με ευθύνη θεσμικών οργανισμών αλλά στο ΔΝΤ υπάρχουν επιφυλάξεις για τα δυναμικά στοιχεία των προβλέψεων και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν “ατυχείς εκπλήξεις” στην συνέχεια.

- Η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα δεν φαίνεται ικανή να κόψει τον “ομφάλιο λώρο” στις σχέσεις μεταξύ πολιτικής διακυβέρνησης και τραπεζικού συστήματος. Αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν επισήμανε στο Capital.gr ότι “η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του management των τραπεζών είναι μείζονος σημασίας διαρθρωτική αλλαγή” και “πρέπει πάση θυσία να εξασφαλισθεί” και στην περίπτωση της Εθνικής – Eurobank, εάν στο μεταξύ δεν εξασφαλισθεί η επαρκής συμμετοχή του ιδιωτικού παράγοντα στην ΑΜΚ.

Από την πλευρά του τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και η ΤτΕ (η οποία εκφράζει απόψεις της ΕΚΤ) επιμένουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση της δρομολογημένης συγχώνευσης ΕΤΕ-Eurobank θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή προώθηση του προγράμματος, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Και είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε πληροφόρηση και στοιχείο που θα χρειαστεί το ΔΝΤ για να αποσύρει τις επιφυλάξεις του ως προς την ακρίβεια των κεφαλαιακών αναγκών του νέου τραπεζικού Ομίλου.

Οι επόμενες 48ώρες εκτός απροόπτου θα είναι κρίσιμες καθώς αφού υπάρξουν επαρκείς διευκρινίσεις, “τεχνικά” θα γίνει δυνατό να ληφθούν ταχύτατα οι αποφάσεις για το δέον γενέσθαι...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου