Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη σας στην Εφορία

Την τελευταία ευκαιρία θα έχουν οι φορολογούμενοι για να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα χρέη τους προς την Εφορία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως  31/12/2012. 

Η νέα ρύθμιση μπαίνει σε εφαρμογή και πέρα από τον γενικό κανόνα των 48 μηνιαίων δόσεων , ο αριθμός τους μπορεί να γίνει απεριόριστος  για φυσικά πρόσωπα που δεν  είναι επιτηδευματίες και μπορούν να  τεκμηριώσουν την  οικονομική τους αδυναμία να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

 Για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους  που οφείλουν στο Δημόσιο προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης  των οφειλομένων  μέχρι και σε 48 δόσεις αλλά με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων από 25% έως 50%.
Στην ρύθμιση των πολλαπλών δόσεων  μπορούν να συμπεριληφθούν και όσοι είχαν  τακτοποιήσει τις οφειλές τους πριν το 2013  με παλιότερες ρυθμίσεις  αλλά δεν μπόρεσαν να τις εξυπηρετήσουν  και τέθηκαν εκτός μέχρι κα την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπεται ότι:
1 Οι ληξιπρόθεσμες έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 οφειλές που είναι  βεβαιωμένες  στις ΔΟΥ και στα τελωνεία, δύναται κατόπιν αίτησης των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία  να ρυθμίζονται έως 48  ισόποσες μηνιαίες δόσεις και να καταβάλλονται ως εξής:

α) με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης  καταβολής κατά 50%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί άπαξ … έως και τις 30/6/2013.
β) με απαλλαγή από το 40% των προσαυξήσεων , εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2014 
γ) με απαλλαγή από το 35% των προσαυξήσεων , εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2015
δ) με απαλλαγή από το 30% των προσαυξήσεων εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2016.
ε) με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2017.

Για να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση οι οφειλέτες  ρέει να έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς επίσης και να μην έχουν  απλήρωτες οφειλές με ημερομηνία καταβολής από την 1η/1/2013 και μετά.
Η ρύθμιση χορηγείται μόνο στην περίπτωση που ο αιτών αποδεικνύει ότι  μπορεί να ανταποκριθεί στο ύψος της μηνιαίας δόσης. 

Κατ΄ εξαίρεση  τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν  σε πρόγραμμα δόσεων της παραπάνω ρύθμισης, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν  τις ληξιπρόθεσμες  έως 31/12/2012 οφειλές τους προς τις ΔΟΥ ή τα τελωνεία με περισσότερες από 48 μηνιαίες  δόσεις ανάλογα με το εισόδημά τους αλλά χωρίς το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων.

Νέα φορολογικά τεκμήρια
 
Παράλληλα με  νομοθετική διάταξη εισάγονται νέου τύπου αντικειμενικά φορολογικά κριτήρια.
Ειδικότερα, με  έξι κριτήρια θα προσδιορίζεται εφεξής το τεκμαρτό εισόδημα 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ εισάγονται νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση 5,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων.
Τα φορολογητέα ακαθάριστα  έσοδα και εισοδήματα των επιχειρήσεων  και των ελεύθερων επαγγελματιών  θα καθορίζονται  με βάση πληροφορίες που θα συλλέγουν οι φοροελεγκτές για την πραγματική ρευστότητα, το επίπεδο διαβίσωης και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου. 

Τα μέτρα ενεργοποιούνται με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες υπεγράφησαν χθες και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους που τις συνοδεύουν.

Το οικονομικό επιτελείο επίσπευσε τις διαδικασίες, καθώς έπειτα από συμφωνία με την τρόικα το νέο μοντέλο εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων και περιστολής της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να επικυρωθεί πριν από την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου