Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Πεπόνης - Μουζακίτης δεν θέλουν ανανέωση της θητείας τους

Σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ερευνών για μεγάλες οικονομικές υποθέσεις -όπως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τα ασφάλιστρα κινδύνου και τα δάνεια των κομμάτων, σηματοδοτεί η αιφνιδιαστική κίνηση των δυο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, να παραδώσουν στην εισαγγελία Εφετών τις δικογραφίες με τις υποθέσεις αυτές τις οποίες μέχρι πρόσφατα χειρίζονταν οι ίδιοι.


Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης φέρονται μάλιστα να ενημερώνουν τον Άρειο Πάγο ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στο πόστο των οικονομικών εισαγγελέων! Και αυτό λίγες ημέρες πριν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου αποφανθεί για τον αν η θητεία τους – που λήγει στις αρχές Ιουνίου - θα ανανεωθεί ή όχι.



Η κίνηση αυτή των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την θέσπιση του θεσμού του εισαγγελέα διαφθοράς. Σύμφωνα με πληρηφορίες η «δήλωσή» τους ότι δεν επιθυμούν την ανανέωση της θητείας τους, καταδεικνύει και την ενόχλησή τους για την θέσπιση του εισαγγελέα διαφθοράς με αρμοδιότητες ανάλογες με αυτές των οικονομικών εισαγγελέων.


Οι ίδιες πληρηφορίες αναφέρουν πως οι οικονομικοί εισαγγελείς θεωρούν ότι οι αρμοδιότητές τους έχουν «συρρικνωθεί» μετά τον εισαγγελέα διαφθοράς θέση που ως γνωστόν κατέλαβε η πρώην προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών κ. Ελένη Ράϊκου.


Έτσι, από τις αρχές του Μαΐου άρχισαν να αποστέλλουν στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών τις δικογραφίες που χειρίζονταν και τις οποίες είχαν σε εκκρεμότητα- ανάμεσά τους και η δικογραφία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάνρτ. Μάλιστα, για την συγκεκριμένη υπόθεση την οποία διερευνά και η εξεταστική επιτροπή της Βουλής αναζητώντας τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου – οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης ενημέρωσαν και τον πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η σχετική δικογραφία δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια τους και έχει παραδοθεί στην εισαγγελία Εφετών.


Επιπλέον, φέρονται να ενημερώνουν εγγράφως το ΑΔΣ ότι δεν επιθυμούν την ανανέωση της θητείας τους χωρίς, ωστόσο, στην σχετική επιστολή τους να κάνουν οποιαδήποτε άλλη αναφορά. Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης τοποθετήθηκαν οικονομικοί εισαγγελείς το 2011 και σύμφωνα με πληρηφορίες οι δικογραφίες που έχουν ανοίξει όλο αυτό το διάστημα ξεπερνούν τις 500.


Μάλιστα, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους και συγκεκριμένα στο χειρισμό συγκεκριμένων δικογραφιών όπως αυτή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου