Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Τσίπρας: Ιστορικό χρέος η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων

«Όλοι οι Έλληνες είναι όμηροι του Σόιμπλε, όπως τις πρώτες μέρες της κατοχής οι Έλληνες ήταν όμηροι της Βέρμαχτ» σχολίασε ο Μανώλης Γλέζος.

Για ιστορικό χρέος απέναντι στους χιλιάδες ήρωες της Αντίστασης έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τη συνοδεία του ιστορικού στελέχους του κόμματος, Μανώλη Γλέζου. «Επισκεφτήκαμε με τον Μανώλη Γλέζο τον κ. Παπούλια, την ίδια ώρα που βρίσκεται στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε. Αίτημα μας είναι η χώρα μέσω της κυβέρνησης να επαναφέρει ένα ιστορικά αδικαίωτο αίτημα. Το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε παράλληλα και την άφιξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ρίχνοντας τα «καρφιά» του για την υποδοχή και τα μέτρα προστασίας. «Σε σχέση με αυτή την εικόνα που βλέπετε γύρω σας, μια Αθήνα νεκροταφείο, η εικόνα αυτή και το μήνυμα που εκπέμπεται προς τα έξω είναι ένα μήνυμα ζόφου προς το εσωτερικό της χώρας και ένα μήνυμα χώρας σε κατάσταση πολιορκίας προς το εξωτερικό. Μια εικόνα που δεν τιμά τη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία. Να απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, οι ειρηνικές διαδηλώσει των πολιτών. Δεν τιμά τον προσκεκλημένο της ελληνικής κυβέρνησης, δεν περιποιεί τιμή στον κ. Σόιμπλε να τον υποδέχεται η φιλική του κυβέρνηση σα να είναι εκπρόσωπος κατοχικών δυνάμεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που το 1995 έθεσε το θέμα για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο.
«Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση», τόνισε, καταλήγοντας: «Ο κ. Γλέζος συνεχώς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό».

Αιχμηρός ο Μανώλης Γλέζος συνέκρινε την άφιξη Σόιμπλε και το κλείσιμο στους δρόμους με την παρέλαση της Βέρμαχτ: «Εκείνο που εγώ θυμάμαι είναι ότι τις πρώτες μέρες της κατοχής έπρεπε η γερμανική Βέρμαχτ να κάνει την παρέλασή της στην Αθήνα.  Συνέλαβε τότε ομήρους. Δεν είναι γνωστό αυτό, αλλά συνέλαβε ομήρους μην τυχόν συμβεί κάτι κατά την παρέλαση.  Τώρα ήρθε ο Σόιμπλε και όλη η Ελλάδα είναι όμηρος, όλοι οι Έλληνες είναι όμηροι».

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου